Tønder

Artikkelstart

Tønder er en by i Tønder kommune i Sønderjylland i Danmark, ved Vidå, nær grensen til Tyskland. Tønder har 7693 innbyggere i 2017.

Tønder oppsto på 1100-tallet som Lille Tønder, og var havneplass for Møgeltønder. Fram til 1600-tallet hadde byen betydelig skipsfart og stor handel med Nordtyskland og Nederlendene med påfølgende innvandring. Tønder er Danmarks eldste by med kjøpstadsrettigheter.

Byen har mange gamle bygninger, blant annet Kristkirken fra 1592. Byen var tysk (Tondern) i peridoen 1864–1920 og er fortsatt preget av både dansk og tysk kultur. Kunstmuseet i Tønderhus slott er fra 1500-tallet. Byen fikk allerede i 1788 Nordens eldste lærerskole, Tønder Statsseminarium, som ble slått sammen med og flyttet til Haderslev Statsseminarium i 1989.

Tønder er kjent for kunsthåndverk, blant annet kniplinger, treskjæring, gull- og sølvsmedkunst. De fleste arbeidsplassene ellers finnes hos noen få, store virksomheter innen aluminiumsindustri (Hydro), maskin-, næringsmiddel- og grafisk industri

Den årlige folkemusikkfestival Tønder Festival har funnet sted siden 1975 og trekker mer en 30 000 besøkende. Festivalen regnes for å være en av Europas ledende innen folkemusikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg