Tête de moine
Tête de moine-osten skjæres ved hjelp av en girolle som skreller osten i små rosetter.
Tête de moine
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Tête de moine er en ost fra det nordvestlige Sveits, tilvirket av rå kumelk. Den er halvfast, sylinderformet og veier mellom 700 og 900 gram.

Faktaboks

Uttale

t'ett de m'oan

Etymologi
fransk ‘munkehode’

Osten lages i distriktene Franches Montagnes, Moutier, Porrentruy og Courtelary i sveitsisk Jura. Det var munkene på Bellelay-klosteret i Jura som startet å yste denne osten for omtrent 800 år siden. På den tiden ble osten brukt som betalingsmiddel.

Tête de moine er en rødkittost som må modnes ferdig i opprinnelsesområdet. Osten tilvirkes i to varianter:

  • Classique som må modnes på granplank i minimum to og en halv måneder
  • Réserve, som må modnes på tilsvarende måte i minimum fire måneder

Osten må ha minimum 51 prosent fett i tørrstoffet og tørrstoffet utgjør 65 prosent av ostens totale vekt.

Osten skal helst ikke skjæres, men skaves med et spesielt redskap som heter Girolle og gir tynne rosetter.

I 2001 fikk tête de moine beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra EU, AOP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg