Fra det nordvestlige Sveits, nærmere bestemt i distriktene Franches Montagnes, Moutier, Porrentruy og Courtelary i sveitsisk Jura. Tête de Moine er en halvfast sylinderformet ost på 700 til 900 gram, tilvirket av rå kumelk.

Det var munkene på Bellelay-klosteret i Jura som startet å yste denne osten for ca 800 år siden og brukte den som betalingsmiddel.  

Tête de Moine er en rødkittost som må modnes ferdig i opprinnelsesområdet. Osten tilvirkes i to varianter; Classic som må modnes på granplank i minimum to og en halv måneder, samt Reserve som tilsvarende må modnes minimum fire måneder.

I 2001 fikk osten den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP.

Osten må ha minimum 51 prosent fett i tørrstoffet og tørrstoffet utgjør 65 prosent av ostens totale vekt.

Osten skal helst ikke skjæres, men skaves med et spesielt redskap som heter Girolle og gir tynne rosetter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.