Systemisk ervervet resistens er planters aktivering av forsvar mot sykdomsangrep når en del av en plante blir angrepet av virus, sopp eller bakterier.

Funksjon

Et såringssignal setter i gang en kaskadeeffekt med et bredt spekter av forsvarsmekanismer hos planten. Om en plante er resistent mot en sykdomsfremmkallende organisme avhenger av om planten har resistensgener (R gener) som koder for proteiner som tilsvarer genprodukter fra avirulensgener (Avr gener) hos patogenet. Patogenet fremkaller sykdom hvis planten mangler resistensgener eller hvis planten har resistensgener, men patogenet mangler avirulensgener. Avirulens vil si at patogenet ikke er virulent, det vil si at det ikke fremkaller sykdom.

Forsvarsmekanismer

En av forsvarsmekanismene er hypersensitivitetsreaksjoner som medfører kontrollert programmert celledød (apoptose) rundt sykdomsstedet. Dette følges av produksjon av giftige oksygenradikaler. Enzymet NADPH oksidase i membranen katalyserer syntese reaktive oksygenforbindelser som benyttes til å bekjempe inntrengeren. Dessuten lages det patogeneserelaterte proteiner og lavmolekylære antimikrobielle forsvarsstoffer kalt fytoaleksiner. Syntesen av lignin øker rundt skadestedet. Planten kan produsere proteaseinhibitorer som blokkerer aktiviteten til proteaser hos patogenet. Salicylsyre er et viktig signalstoff i induksjonen av systemisk ervervet resistens i plantene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg