Etter forfatningen av 1973 er Syria en enhetsstatlig, planøkonomisk og sosialistisk folkerepublikk, selv om det sosialistiske elementet har vært nokså nedtonet etter 1990. President Bashar al-Assad etterfulgte sin far Hafez al-Assad da denne døde i 2000. Formelt velges presidenten i allmenne valg for sju år; kandidaten nomineres av nasjonalforsamlingen etter forslag fra det herskende Baath-partiet. Presidenten utnevner visepresidenten og regjeringens medlemmer; de er ansvarlige overfor ham. Presidenten er også generalsekretær i Baath-partiet og militær øverstkommanderende. Lovgivende myndighet ligger formelt hos den folkevalgte folkeforsamlingen (Majlis ash-Sha'ab). Den velges for fire år og har 250 medlemmer. 83 plasser er reservert for uavhengige kandidater.

Administrativt er Syria delt inn i 14 provinser (mohafazat), inkludert hovedstadsområdet. Provinsene styres av statsutnevnte guvernører og delvis valgte råd.

Rettsvesenet preges av en blanding av fransk, osmansk og islamsk rett. Domstolsvesenet er delt i to grener, en for allmenne domstoler og en for administrative domstoler. På toppen samles de to grenene seg under den øverste forfatningsdomstol. Den består av en leder og fire dommere; alle utnevnes av presidenten for fire år, og kan gjenutnevnes. Kassasjonsdomstolen er den øverste allmenne domstol. Videre er det en appelldomstol i hver provins og ett eller flere førsteinstanstribunaler. Lokalt er det også fredstribunaler som dømmer i mindre saker. Det er også domstoler som dømmer i saker om personlig status (familiesaker) og i saker som gjelder mindreårige. Bortsett fra de siste er alle domstolene delt inn i ulike kamre for sivile og strafferettslige saker. De administrative domstoler dømmer i saker som gjelder staten eller noen av dens organer. Det er rene administrative domstoler og judisielle administrative domstoler, med den øverste administrative domstol som den som dømmer i siste instans. Det er egne militære domstoler, men kassasjonsdomstolen fungerer som siste appellinstans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.