Syrias flagg
Syrias flagg siden 1980, nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg. Tidligere Den forente arabiske republikks flagg (Syria og Egypt) 1958–1961.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Syrias flagg har tre like brede, horisontale felter i rødt, hvitt og svart. Det hvite feltet er belagt med to grønne, femtaggede stjerner. Syrias statsvåpen viser en gyllen hauk med landets flagg i et brystskjold.

Flagget

Flagget har tre jevnbrede horisontale felter i de panarabiske fargene rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra). Det hvite feltet er belagt med to grønne, femtaggede stjerner. Flagget ble opprinnelig antatt i 1958 som fellesflagg for den Forente arabiske republikk, bestående av Syria og Egypt. Da Syria trådte ut av unionen i 1961, ble flagget beholdt som statsflagg, men stjernenes antall ble utvidet til tre. I 1972 gikk Syria inn i Føderasjonen av arabiske republikker sammen med Egypt og Libya. og da ble stjernene erstattet med det syriske statsvåpenet, Quraisj-hauken med et gyllent skjold uten innhold. Føderasjonen ble oppløst i 1977. men Syria brukte fortsatt flagget med hauken til 1980. Flaggets nåværende form med to stjerner ble da offisielt antatt. Det er landets nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Statsvåpenet

Syrias riksvåpen siden 1980
Syrias riksvåpen siden 1980 er Quraisj-stammens ørn, som bærer et skjold med Syrias flagg i vertikal form. Under ørnen et bånd med teksten Den syriske arabiske republikk i arabisk skrift.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Statsvåpenet viser en gyllen Quraisj-hauk med utspente vinger. Den bærer et brystskjold med landets flagg i vertikal form. Hauken skal være et symbol fra Quraisj-stammen som Muhammad tilhørte. I klørne holder fuglen et tekstbånd med statens navn i arabisk skrift. Libya og andre arabiske land har eller har hatt Quraisj-hauken i riksvåpenet. Quraisj-stammen bodde i byen Mekka, og Muhammed kom fra Hasjim-klanen, som tilhørte denne stammen. Mange muslimske kalifer tilhørte stammen, blant dem kalifer fra umayyadene, abbasidene og fatimidene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg