Faktaboks

Sylvia Plath
Uttale
plˈæþ
Født
27. oktober 1932, Boston, Massachusetts, USA
Død
11. februar 1963, London, Storbritannia
Sylvia Plath, portrett med armene lagt i kors.
Sylvia Plath, portrett med armene lagt i kors.
NTB/Alamy stock photo.

Sylvia Plath var en amerikansk forfatter, som står i fremste rekke blant sin tids lyrikere. I løpet av sitt korte liv ga hun ut diktsamlingen The Colossus (1960) og romanen Glassklokken (1963), som regnes som en moderne klassiker. Hun etterlot seg mange dikt som siden er utgitt, og i 1982 ble hun tildelt Pulitzerprisen posthumt for samlingen Collected Poems.

Bakgrunn

Plath tilbrakte sine første år i Boston i Massachusetts. Da hun var åtte, døde faren, og familien flyttet til kystbyen Wellesley. Hun studerte ved Smith College, et liberalt universitetet for kvinner, og reiste så til England på Fulbright-stipend for å studere ved universitetet i Cambridge. Her traff hun den engelske poeten Ted Hughes. De giftet seg i 1956 og fikk to barn sammen. Høsten 1962 forlot hun Hughes og flyttet til en leilighet i London sammen med barna. Vinteren 1963 tok hun sitt eget liv.

Dikt

I løpet sitt korte liv skrev Plath mange dikt som plasserer henne i fremste rekke blant sin tids lyrikere. Plath utmerker seg for tydelig å ta utgangspunkt i konkrete personlige opplevelser, og diktningen hennes ble tidlig plassert i kategorien bekjennelsespoesi. Denne sammenkoblingen har ofte ført til forenklede lesninger av tekstene hennes og at mange lesere har oversett de eksistensielle, mytiske og politiske aspektene ved diktningen.

Den eneste diktsamlingen Plath ga ut mens hun levde, var The Colossus (1960). Allerede her markerer hun seg for særegne psykologiske og politiske perspektiv på det kvinnelige subjektets selvforståelse, status og muligheter. Titteldiktet «Colossus» kan for eksempel leses som en allegori for hvordan en patriarkalsk struktur tvinger frem en indre og ytre taushet. Et lignende fokus finner vi i «Departure» og «The Manor Garden».

Høsten 1962 og vinteren 1963 var en svært produktiv periode for Plath, og hun etterlot seg en perm med 35 dikt som var klare til publisering under tittelen Ariel. Disse tekstene utmerker seg med et språk som både er hyperbolsk og naivt på samme tid, og en billedbruk som på melodramatisk vis fremhever karnevalet, maskeraden eller forstillelsen. I diktet «Lady Lazarus» møter vi for eksempel et subjekt som opptrer både som prostituert, underholdningsartist og mekanisk kvinne. Samlingen som helhet posisjonerer seg tydelig kritisk til en kultur hvor selvfremstilling er blitt en klisjé, og hvor kvinner presenteres med et svært begrenset handlingsrom. Vi finner også en rekke dikt som på konkret og nøyaktig vis beskriver opplevelsen av å være nybakt mor, som «Morning Song» og «Child», og tekster som «Words» og «Sheep in Fog», og regnes som presise poetiske fremstillinger av depresjon.

Norske gjendiktninger av Plaths dikt er Birøkterens datter (1986) ved H. K. Dahl og Lady Lazarus (1986) ved Liv Lundberg. Våren 2022 kommer Jeg er loddrett, en gjendiktning av utvalgte dikt ved Hege Woxen.

Plath skrev også flere dikt og tekster for barn. Blant utgivelser er The Bed Book (1976, norsk oversettelse Sengeboka, 1978), som er underfundige og humoristiske vers. Verket er illustrert av Quentin Blake og ble oversatt til norsk av Inger Hagerup.

Roman

I januar 1963 ga Sylvia Plath ut den selvbiografiske romanen The Bell Jar (norsk oversettelseGlassklokken, 1974) under pseudonymet Victoria Lucas. Her møter vi Esther Greenwood, en 19 år gammel student som sliter med angst og depresjon, og som må gjennomgå behandling på et psykiatrisk sykehus. Glassklokken er et symbol for hvordan det oppleves å gjennomgå en depresjon. Boken inneholder også krass kritikk av den såkalte husmorideologien, som var basert på et ideal som tilsa at kvinner skulle velge familie og barn fremfor utdanning og karriere. Dette idealet ble også kritisert i Betty Friedans The Feminine Mystique (norsk oversettelse Myten om kvinnen, 1967) som utkom samme år. The Bell Jar fikk begrenset omtale da den ble publisert, men regnes idag som en moderne klassiker.

Publisering

Ettersom de to ikke var formelt skilt på det tidspunktet da hun døde, arvet Ted Hughes rettighetene til Plaths etterlatte tekster. Han begynte tidlig arbeidet med å få gitt ut poesien Plath hadde jobbet med i tiden før hun døde, og var utrettelig i arbeidet med å fremme lyrikken hennes. Hughes gjorde imidlertid også noen valg som han senere fikk kritikk for. Blant annet destruerte han en dagbok og deler av manuskriptet til en ny roman, med begrunnelsen at han ikke ønsket at barna skulle lese dem. I tillegg gjorde Hughes en del endringer i diktutvalget i versjonen av Ariel som ble publisert i 1965.

Senere kom samlingene Crossing the Water (1971), som inneholdt mesteparten av diktene skrevet mellom The Colossus og Ariel, og Winter Trees (1971), som inneholdt 18 nye dikt samt versedramaet Three Women: A Poem for Three Voices, skrevet for radio i 1962. I 1981 ga Hughes for første gang ut Plaths Collected Poems, med 244 dikt skrevet etter 1956 og 50 ungdomsdikt. For denne mottok Plath Pulitzerprisen for poesi posthumt i 1982.

I 2004 kom Ariel: The Restored Edition, som er en utgivelse av de 35 diktene som lå klar i mappen Plath etterlot seg i den rekkefølgen hun opprinnelig hadde tenkt. Det første diktet i permen var «Morning Song», mens de siste var tenkt å være det Plath kalte «biediktene». På denne måten skulle boken begynne med ordet love og slutte med spring. Ariel: The Restored Edition ble utgitt med et forord skrevet av Plaths og Hughes' datter, Frieda Hughes.

Plath-myten

Til tross for de åpenbare litterære kvalitetene har det også heftet noe som minner om en dødskultus ved resepsjonen av diktene til Plath. Tabloide biografier og populærkulturelle referanser forsterket tidlig en lesning hvor alt hun skrev, tolkes i lys av selvmordet. Ted Hughes omtalte denne typen resepsjon som «Plath-myten» og hevdet at den bidro til å nedvurdere hennes evner som poet. I 2003 kom filmen Sylvia, regissert av Christine Jeffsmed Daniel Craig og Gwyneth Paltrow i hovedrollene. I kjølvannet av lanseringen gikk Frieda Hughes ut i mediene og kritiserte regissøren for å lage underholdning av familiens tragedie for et «peanøttknaskende» publikum, med klar referanse til Plaths dikt «Lady Lazarus» hvor slike peanøttknaskere sitter klare for å bivåne «the big strip tease».

Utvalgte utgivelser

Poesi

  • The Colossus and Other Poems (1960)
  • Ariel (1965)
  • Crossing the Water (1971)
  • Winter Trees (1971)
  • Collected Poems (1981)
  • Selected Poems (1985)
  • Ariel: The Restored Edition (2004)

Prosa

  • The Bell Jar (1963)
  • Letters Home: Correspondence 1950–1963 (1975)
  • The Bed Book (1976)
  • Johnny Panic and the Bible of Dreams: Short Stories, Prose and Diary Excerpts (1977)
  • The Journals of Sylvia Plath (1989)
  • The Unabridged Journals of Sylvia Plath (2000)
  • Collected Children's Stories (2001)
  • The Letters of Sylvia Plath, volume 1 (2017)
  • The Letters of Sylvia Plath, volume 2 (2018)

Utvalgte gjendiktninger på norsk

  • Glassklokken. Oversatt av Mona Lange. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1974
  • Sengeboka. Gjendiktet av Inger Hagerup. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1978.
  • Lady Lazarus. Utvalg gjendiktet av Liv Lundberg. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1986.
  • Birøkterens datter. Utvalg gjendiktet av Henning Kramer Dahl. Oslo: Solum forlag, 1986.
  • Det-spiller-ingen-rolle-dressen. Oversatt av Henning Hagerup. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1996.l
  • Jeg er loddrett. Utvalg gjendiktet av Hege Woxen. Oslo: Tiden Norsk Forlag, 2022

Litteratur

  • Heather Clark. Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath. Vintage Books, 2021
  • Brain, Tracy (red.). Sylvia Plath in Context (Literature in Context). Cambridge University Press, 2019
  • Brain, Tracy. The Other Sylvia Plath (Longman Studies in Twentieth Century Literature). Routledge, 2016
  • Egeland, Marianne. Sylvia Plath. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg