Svukuriset

Svukuriset
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Svukuriset er en gammel fjellgård som har blitt turisthytte.
Av .

Artikkelstart

Svukuriset er en betjent DNT-hytte i Femundsmarka, på østsiden av Femunden, cirka ni kilometer nordøst for Elgå. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Engerdal, Innlandet fylke; 830 meter over havet.

Den gamle gården Svukuriset har utviklet seg til en populær turisthytte med merkede sommerruter til Elgå, Haugen, Røvollen, Sylen og Valdalen. Turisthytta er også et godt utgangspunkt for turen på den 1421 meter høye Store-Svuku og inn i Femundsmarka nasjonalpark.

Navnet

Krattskogen (riset) sør for Store-Svuku er ganske tett, og gården og turisthytta Svukuriset som ligger der har fått navn av det.

Historikk

Ryen var opprinnelig et småbruk som lå ved Røros Kobberverks smeltehytte Femundshytten, på vestsiden av Femunden. Da smeltehytta ble lagt ned i 1834 valgte brukeren på Ryen, Ole Eriksen flytte husene på gården til Svukuriset på østsiden av Femunden.

I 1905 kjøpte den norske reinsamen Daniel Mortenson Svukuriset. Han var en ledende skikkelse i arbeidet med å bevare samisk kultur og språk. Familien Mortenson solgte igjen etter noen år, og i 1926 kjøpte DNT Svukuriset av skipsreder Milberg fra Oslo. Hovedbygningen var da fullt møblert, det var sengeklær og utstyr for ni personer på stedet. To stabbur, uthus og 40 mål dyrket mark fulgte med. DNT ga 12 000 kroner for hele gården. Svukuristet ble utvidet i 1949 og 1985.

Første bestyrer var Olaf Riset som drev hytta til 1956, med avbrudd under andre verdenskrig fordi Svukuriset lå i grensesone øst og turisttrafikken ble pålagt strenge restriksjoner. Fra 1956 til 1989 var Milly Haugen bestyrer og utviklet turisthytta videre til et kjent og kjært sted for mange fjellvandrere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg