Svolvær – tettsted og administrasjonssenter

Svolvær, i Vågan kommune i Lofoten, Nordland fylke. Svolvær ligger på sørøstsiden av Austvågøya, ut mot Vestfjorden, med den eldste og sentrale bebyggelsen på en relativt flat tange. Herfra har bebyggelsen spredt seg både innover på Austvågøya og utover til de omliggende øyer og holmer med broforbindelse til sentrum, blant annet Kjeøya og Svinøya som begge ligger utenfor den sentrale havna i Svolvær og skjermer denne mot sørøst.

Svolvær ble 1918 opprettet som ladested og ble samtidig egen bykommune. I 1964 ble Svolvær sammen med Gimsøy slått sammen med Vågan. Kommunestyret i Vågan vedtok 1997 bystatus for tettstedet Svolvær.

Det er Lofotfisket som fra gammelt av har dannet grunnlaget for dannelsen og utviklingen av bysamfunnet Svolvær. Stedet er i dag Lofotens største fiskevær og er ikke minst et viktig handels-, administrasjons- og kommunikasjonssentrum. Svolvær har i tillegg adskillig industri, i første rekke en allsidig fiskeindustri, samt verkstedindustri.

I Svolvær ligger Lofoten tingrett og Svolvær politistasjon i Nordland politidistrikt. Her er avdelingskontor for Region Nordland av Fiskeridirektoratet og Svolvær Region- og tilsynskontor under Skipskontrollen (underlagt Sjøfartsdirektoratet), samt administrasjonen av Lofotfisket. I Svolvær ligger Aust-Lofoten videregående skole med varierte studieretninger og Lofoten reiselivsfagskole. 

Fløyfjellet ovenfor Svolvær har fristet mange fjellklatrere. Oppe i fjellet, 569 moh., kan en fra det meste av sentrum se den karakteristiske fjellformasjonen Svolværgeita som har 5 fot mellom hornene. Byen har en betydelig turisttrafikk og har en rekke hoteller, gjestgivereier, rorbuer og andre overnattingssteder.

På kultursektoren i Svolvær merkes Nordnorsk Kunstnersentrum (billedkunst og kunsthåndverk) og Atelier Lofoten med faste gallerier i Vågan Kunstsenter på Svinøya; for øvrig finnes flere mindre gallerier. I sentrum finnes ellers en helårlig utstilling av isskulpturer. Dette er virksomheter som har bidratt til Svolværs posisjon som et viktig kunstsentrum i landsdelen. Av museer i Svolvær merkes ellers Lofoten Krigsminnemuseum med utgangspunkt i Lofotraidet i mars 1941. I Svolvær utkommer dagsavisen Lofotposten.

Svolvær er et viktig kommunikasjonssenter med Kong Olavs vei (E 10 som gir byen fastlandsforbindelse). Byen har daglig anløp av Hurtigruten BergenKirkenes, likeledes av kystgodsruter. Det går  hurtigbåtrute til Bodø og bilferge over Vestfjorden til Skutvik med forbindelse til E 6. Fra Svolvær går en rekke regionale bussruter til Vesterålen i nord, øvrige Lofoten i sørvest og Ofoten med Narvik i øst. lokale båtuter i Lofoten,

Helle like øst for byen er det kortbaneflyplass. 

Svolvær var krongods frem til 1763 og privilegert gjestgiveri og handelssted fra 1781. En del av byen ble brent av tyskerne som hevn etter Lofotraidet i 1941.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.