Rekonstruksjon av Sverresborg, Nidaros
Rekonstruksjon av Sverresborg, Nidaros.
Fjellknatten Sverresborg ble bygget på, fotografert en gang mellom 1910 og 1915. I dag omslutter Trøndelag folkemuseum denne historiske knausen.
/Nasjonalbiblioteket.

Sverresborg var en middelalderborg som lå ved Steinberget et par kilometer sørvest for Trondheim sentrum. Borganlegget er i dag en ruin som omsluttes av, og inngår i, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Faktaboks

Også kjent som

Sion eller Zion

Historikk

Det finnes lite historisk dokumentasjon om Sverresborg, men vi vet at den ble anlagt av kong Sverre Sigurdsson under borgerkrigstiden tidlig i 1180-årene, presumptivt 1182–1183, til forsvar av Nidaros. Dette gjør den trolig til landets eldste steinborg. (Sverresborg i Bergen er fra omtrent samme tid, men sannsynligvis bygd et år eller to seinere). Stedet ble valgt med atskillig omhu for naturlig forsvar, i det borgen ble anlagt på en markant, relativt høy og temmelig bratt fjellknatt. Den ga særlig god beskyttelse mot innfall fra vest og nord. Uinntakelig var den imidlertid ikke.

Anlegget, som også ble kalt Sion (Zion) etter borgen med samme navn i Jerusalem, ble ødelagt første gang av kuvlungene allerede i 1188. Sverre bygde den raskt opp igjen, men etter kun kort tid ble borgen på nytt angrepet og ødelagt, denne gang av baglerne i 1197. Etter dette ble anlegget liggende brakk en stund, før den atter ble gjenoppbygd under Håkon Håkonsson (1204–1263). Sverresborgs betydning ble redusert da borgerkrigstiden var over, men det er ikke kjent når borgen gikk helt ut av bruk.

Undersøkelser og rekonstruksjoner

Ruinene av Sverresborg fotografert en grå vårdag i 2005.
/Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 2.0

På Sverresborg er det foretatt flere utgravinger og andre undersøkelser fra iallfall 1770-årene av. De største arbeidene ble gjennomført av den toneangivende bygningsarkeologen Gerhard Fischer i årene før og etter andre verdenskrig. Han reparerte en del av anlegget etter rimelig sikker kunnskap, men i tillegg rekonstruerte han ganske mye murverk etter hypoteser og egne tolkninger. Dagens ruinborg kan derfor betraktes vel så mye som en rekonstruksjon heller enn et autentisk minne fra middelalderen. Nyere, mer ydmyke konserveringsarbeider utført med riktigere metoder enn i tidligere prosjekter, rokker ikke ved dette.

Skjelettet i brønnen

Arkeologer fant i 2016 et menneskeskjelett i den gamle brønnen på Sverresborg. Funnet anses som svært interessant. Sverres saga forteller at baglerne, da de ødela borgen i 1197, kastet en død mann i brønnen. Liket skulle forgifte festningens drikkevann og derved svekke borgens strids- og residensverdi i lang tid. Det er elementer i Sverres saga som skurrer og som man ikke har fått helt klarhet i, men arkeologenes funn i 2016 styrker iallfall denne delen av beretningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Knut A. Rosvold

Skulle ønske tittelen på denne ble endret til f. eks: "Sverresborg - borgruin" - for da kan jeg bruke tittelen "Sverresborg - i Trondheim" til en generell beskrivelse av stedet (bydelen).

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Knut,Det høres lurt ut, jeg endrer tittelen.Mvh Marte

skrev Erlend Hammer

Du kom meg (som vanlig, nær sagt) i forkjøpet, Ryste. Rosvold: Fint!Mvh. Erlend

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Erlend,Det hender jeg blir litt ivrig i tjenesten;) Men veldig fint å se på du er innom og passer på her.- Marte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg