Sverre Olsen

Faktaboks

Sverre Olsen
Født
1903
Død
1950

Artikkelstart

Sverre Olsen var en norsk arkitekt, hovedansvarlig for gjenreisingen i Steinkjer etter andre verdenskrig.

Olsen ble født i Bergen og utdannet ved Norges tekniske høgskole i 1928. Han arbeidet blant annet hos arkitektene Eindride Slaatto, F. S. Platou og Nicolai Beer, før han etablerte sin egen arkitektpraksis i Steinkjer fra 1940. Her var han hovedansvarlig for gjenreisingsarbeidet i byen etter den annen verdenskrig. Typisk for hans stramme funksjonalisme er Grand Hotell (1942). Han tegnet også en klokkestøpul som senere ble del av et krematorium tegnet av Hermann Semmelmann, samfunnshus og gullsmed Nonstads forretningsgård.

Olsen var byarkitekt i Bergen i 1947 og fylkesarkitekt i Nord-Trøndelag i 1948–1949. De siste årene før hans død var han opptatt med planlegging av en rekke monumentale oppgaver i Finnmark, blant annet store sentralskoler i Vadsø og Båtsfjord, kirke i Havøysund og rådhus i Vardø.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Georg Fr. Fasting: Sverre Olsen, «Byggekunst» 1950, tillegget s. 5;
  • Georg Fr. Fasting: Namsos og Steinkjer, «Byggekunst» 1952 ss. 244–45, der det blant annet heter: «Sverre Olsen ble førende for den stil som andre arkitekter valgte eller måtte velge ved utførelsen av sine oppgaver.»
  • Trond Marinus Indahl i Norsk kunstnerleksikon, 3, Oslo 1986 ss. 145–46.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg