Sverre Henmo

Faktaboks

Sverre Henmo
Født
21. januar 1968, Bærum
Av .

Artikkelstart

Sverre Henmo er en norsk forfatter, sosiolog og forlagssjef. Han skriver romaner for barn, ungdom og voksne.

Bakgrunn

Henmo er oppvokst i Bærum og bor nå i Oslo. Han har hovedfag i litteratursosiologi fra Universitetet i Oslo. Før Henmo debuterte som forfatter i 1999 jobbet han fem år som lærer i ungdomsskolen. I årene 2007 til 2011 var han leder for Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU). Fra 2011 har han vært forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom.

Forfatterskap

Sverre Henmo skriver finstemt om følelser og relasjoner for alle aldersgrupper. For ungdom og voksne handler det som oftest om sår og komplisert kjærlighet. I barnebøkene skriver han i større grad spennende og morsomt, og vennskapet er viktigere enn forelskelsen.

Ungdomslitteratur

Henmo har skrevet seks realistiske ungdomsromaner. Han debuterte med Sammen er vi én og én (1999). Her møter vi Anders som husker tilbake og gjenopplever videregående etter at han har fått et glimt av sin store ungdomsforelskelse på t-banen. Boka er både humoristisk og nostalgisk fortalt. Gjennom de neste fem bøkene tones humoren gradvis ned og alvoret blir større. Alle de seks hovedpersonene er psykologisk komplekse karakterer som står i gjenkjennelige dilemma.

Konfliktene i Henmos ungdomsbøker kan beskrives som et krysspress mellom de ytre sosiale forventningene og hovedpersonenes egne følelser. I Opp som en løve (2002) ser vi hvordan Leo strever med å holde på posisjonen som en av de kule gutta, og det fører til at han handler på tvers av egen samvittighet. Dårlig samvittighet har også Adrian i Gutten til venstre (2005), når han må balansere eget liv mot hensynet til en bror med Downs syndrom. En lignende problematikk ser vi i Søstera di er den peneste på skolen (2021): Hva gjør en storebror når lillesøster blir slått av kjæresten sin?

Selv om forelskelsen spiller en viktig rolle i alle Henmos ungdomsbøker, er det Natt på Frognerbadet (2008) og Det er bare kjærlighet (2016) som kan sies å være kjærlighetsromaner. Simon i Natt på Frognerbadet forelsker seg i feil jente. Petra er ikke sosialt akseptabel og Simon skammer seg over sine egne følelser. Jonatan i Det er bare kjærlighet (2016) blir sammen med Liva for å være snill, samtidig som han egentlig er forelsket i Alina. Både Simon og Jonatan befinner seg i kompliserte sosiale spill der de sliter med å være tro mot seg selv.

Barnebøker

For barn har Sverre Henmo gitt ut en sakprosabok om kjønn, i samarbeid med Anne Mjåland, og ti skjønnlitterære utgivelser. Dødsern (2000) er foreløpig Henmos eneste roman for mellomtrinnet. Boka handler om Anton og hans oppgjør med de to bøllene Didrik og Fridtjof. De andre ni er for småtrinnet.

De mest kjente barnebøkene til Henmo er serien om bestevennene Bendik og Maria, illustrert av Bo Gaustad. I bøkene skildres hverdagen og leken til vanlige åtteåringer, med fotball, Halloween, bråtebrann og blåserør. I alle de fem bøkene er det en ytre trussel i form av store gutter eller mulig flytting, og de to bestevennene løser problemet sammen.

Ellers har Henmo skrevet flere lettlestbøker. De to bøkene om Den Gode Ridder Kaspar Den Vaktsomme Falk er skrevet i samarbeid med sønnen Jonas Bergvall Henmo, mens Ha deg vekk! (2011)handler om hvor skummel skoleveien kan være. Når dinosaurer gråter (2003) er en undrende bok om døden.

Romaner for voksne

Dager uten sko (2000) var hans første roman for voksne, og i 2019 kom På vei hjem. I Dager uten sko bryter Stein ut av ensomheten, i På vei hjem bryter Magnus ut av tosomheten. I likhet med ungdomsbøkene skildrer Henmo også her situasjoner som tvinger hovedpersonene til konfrontasjon med seg selv og omverden.

Utmerkelser

Henmo mottok Litteraturprisen for Natt på Frognerbadet i Kultur- og kirkedepartementes priser for barne- og ungdomslitteratur 2008. I 2005 var han nominert til kritikerprisen for Gutten til venstre.

Utgivelser

 • Søstera di er den peneste på skolen (Ungdomsbok, Gyldendal, 2021)
 • På vei hjem (Roman, Gyldendal, 2019)
 • Det er bare kjærlighet (Ungdomsbok, Gyldendal, 2016)
 • Ha deg vekk! (Barnebok, Gyldendal, 2011)
 • Bendik og Maria. Mesterskapet (Barnebok, Cappelen Damm, 2010)
 • Bendik og Maria. Bråtebrann (Barnebok, Cappelen Damm, 2009)
 • Natt på Frognerbadet (Ungdomsbok, Gyldendal, 2008)
 • Bendik og Maria. Ertekrigen (Barnebok, Cappelen, 2007)
 • Bendik og Maria. Ut i mørket (Barnebok, Cappelen, 2006)
 • Bendik og Maria. Løp! (Barnebok, Cappelen, 2006)
 • Gutten til venstre. (Ungdomsbok, Gyldendal, 2005)
 • Ridder Solbrillers sleipe plan. (Barnebok, Gyldendal, 2004)
 • Når dinosaurer gråter. (Barnebok, Omnipax, 2003)
 • Den gode ridder Kaspar den vaktsomme falk. (Barnebok, Gyldendal, 2003)
 • Hva jenter vil vite om gutter/hva gutter vil vite om jenter. (Barnebok, Gyldendal, 2003)
 • Opp som en løve. (Ungdomsbok, Gyldendal Tiden, 2002)
 • Dødsern. (Barnebok, Gyldendal Tiden, 2000)
 • Dager uten sko. (Roman, Gyldendal, 2000)
 • Sammen er vi én og én. (Ungdomsbok, Gyldendal Tiden, 1999)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg