Sverre Hamre

Faktaboks

Sverre Hamre

Sverre Ludvig Borgund Hamre

Født
19. oktober 1918
Død
15. mai 1990
Fødested
Bergen
Sverre Hamre var norsk forsvarssjef fra 1977 til 1982.
Sverre Hamre av /Norsk Luftfartsmuseum. Gjengitt med tillatelse

Sverre Hamre var en norsk offiser som deltok i kampene i Normandie under andre verdenskrig og var Forsvarssjef fra 1977 til 1982.

Hamre gikk befalskolen i 4. Divisjon, og kjempet i felttoget i Norge. Han flyktet så landet og fortsatte utdanningen på Krigsskolen i London. Under krigen var han en av få norske offiserer som kjempet i de britiske styrkene. Gjennom dette deltok han så i landgangen i Normandie, og fortsatte derfra å kjempe gjennom Europa. Ved krigens slutt var han nestkommanderende for en norsk befalskole i Sverige.

Etter krigen fortsatte Hamre karrieren i Forsvaret, og hadde en rekke sentrale stillinger. Han hadde stor innflytelse i stillingene som sjef for forsyningsstaben i Hærens Overkommando, sjef for materiellavdelingen i Forsvarsdepartementet og senere som Forsvarssjef. Det var under Hamres ledelse og tid i departementet at kjøpet av jagerflyet F-16 ble avgjort. Hamres ledet også sentrale avdelinger i en periode hvor våpenhjelpen fra USA var over og en måtte finne nye løsninger for Forsvaret. Han gikk av med pensjon i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg