Sverre Hamre

Faktaboks

Sverre Hamre
Sverre Ludvig Borgund Hamre
Født
19. oktober 1918, Bergen
Død
15. mai 1990
Sverre Hamre var norsk forsvarssjef fra 1977 til 1982.
Av /Norsk Luftfartsmuseum.

Artikkelstart

Sverre Hamre var en norsk offiser som deltok i kampene i Normandie under andre verdenskrig og var Forsvarssjef fra 1977 til 1982.

Hamre gikk befalskolen i 4. Divisjon, og kjempet i felttoget i Norge. Han flyktet så landet og fortsatte utdanningen på Krigsskolen i London. Under krigen var han en av få norske offiserer som kjempet i de britiske styrkene. Gjennom dette deltok han så i landgangen i Normandie, og fortsatte derfra å kjempe gjennom Europa. Ved krigens slutt var han nestkommanderende for en norsk befalskole i Sverige.

Etter krigen fortsatte Hamre karrieren i Forsvaret, og hadde en rekke sentrale stillinger. Han hadde stor innflytelse i stillingene som sjef for forsyningsstaben i Hærens Overkommando, sjef for materiellavdelingen i Forsvarsdepartementet og senere som Forsvarssjef. Det var under Hamres ledelse og tid i departementet at kjøpet av jagerflyet F-16 ble avgjort. Hamres ledet også sentrale avdelinger i en periode hvor våpenhjelpen fra USA var over og en måtte finne nye løsninger for Forsvaret. Han gikk av med pensjon i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg