Sveriges klima

Mens det meste av Sverige har et temperert klima, har Norrlands fjellområder et polarklima. Bildet er fra Sarek nasjonalpark i Lappland.

Av /KF-arkiv ※.

Småland i det indre av Sør-Sverige kan oppnå høye sommertemperaturer.

Av /KF-arkiv ※.

Sverige har et temperert klima med tydelig årstidsveksling. Sør- og Mellom-Sverige ligger relativt åpent og ubeskyttet mot milde luftmasser fra vest, og klimaet får her et moderat maritimt preg, særlig mot sør og sørvest. Lenger nord stenger fjell for vestlige luftmasser, og klimaet blir mer kontinentalt. Østersjøen og Bottenhavet har imidlertid en viss modererende effekt, og demper vinterkulden i kystområdene. Fjellområdene i Nord-Sverige har polarklima.

Temperatur

Middeltemperaturen i kaldeste måned varierer fra –16° C lengst nord (Lappland) til 0 °C i det sørlige Skåne. Sommertemperaturene varierer mindre, og middelverdiene i juli ligger over 15 °C i lavlandet langt inn i Norrbottens Län i nord (Haparanda, 16,0 °C). Varmest er Stockholmsområdet (17,8 °C); kaldest er høyfjellsområdene i nordvest. Den laveste temperaturen som er målt, er -52,6 °C i Vuoggatjålme i Norrland (2. februar 1966); den høyeste er 38,0 °C i Målilla i Småland (9. juli 1933).

Nedbør

Årsnedbøren ligger i store deler av Sverige mellom 500 og 700 mm, med størst nedbørmengde på ettersommeren. Høyfjellsområdene i nord og indre strøk av Bohuslän og Halland er eksponert for fuktige luftmasser vestfra og får over 1000 mm, mens enkelte dalsenkninger blir liggende i regnskyggen med verdier under 400 mm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg