Sven Josef Cyvin

Faktaboks

Sven Josef Cyvin
Uttale
cyvˈin
Født
25. februar 1931, Tsjekkoslovakia
Død
19. september 2013, Trondheim
Professor Sven J. Cyvin
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sven Josef Cyvin var en teoretisk strukturkjemiker, opprinnelig fra Tsjekkoslovakia.

Biografi

Cyvin kom til Norge rett før krigen i 1940 med sine foreldre og tok examen artium ved katedralskolen i Trondheim i 1949. Han ble sivilingeniør på kjemilinjen ved NTH i 1956 og i 1960 tok han doktorgraden (dr.techn.) også ved NTH (nå NTNU). I studietiden traff han Bjørg Nygaard, også sivilingeniør, som ble hans kone og samarbeidspartner.

Cyvin arbeidet i Trondheim hele livet, dosent i 1964 og professor i teoretisk kjemi i 1970 etter Otto Bastiansen som hadde vært hans veileder i diplomarbeidet til siv.ing.-graden.

Vitenskapelig arbeid

Cyvin var meget produktiv og har publisert over 700 vitenskapelige artikler. Hovedoppgaven var å bestemme effekten av molekylenes vibrasjoner på den observerte molekylstrukturen. For eksempel vil avstanden mellom endene på et lineært molekyl X–Y–Z, X–Z, observeres å være mindre enn summen av avstanden X–Y og Y–Z. Dette skyldes at molekylet vibrerer. Cyvin kalte effekten «Bastiansen-Morino shrinkage effect» etter Otto Bastiansen og den japanske forskerprofessoren Yonezo Morino (1908–1995) som først observerte den.

Anerkjennelser

Cyvin har også arbeidet med molekyltopologi og har utgitt lærebøker i kvantekjemi. Han var medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim og Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. Han fikk Nansens belønning for yngre forskere i 1965, og i 1995 delte han og Bjørg Nansens belønning.

Engasjement

Cyvin var med å starte Pugwash-bevegelsen i Norge, han var med i Nei til Atomvåpen og Framtiden i våre hender. Han hadde lengre forskningsopphold i Kina, Japan, Sovjetsamveldet, Tyskland og USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg