Sven Josef Cyvin, norsk teoretisk strukturkjemiker. Cyvin kom til Norge rett før krigen i 1940 med sine foreldre og tok examen artium ved katedralskolen i Trondheim i 1949. Han ble sivilingeniør på kjemilinjen ved NTH i 1956 og i 1960 tok han doktorgraden (dr.techn.) også ved NTH (nå NTNU). I studietiden traff han Bjørg Nygaard, også sivilingeniør, som ble hans kone og samarbeidspartner.

Cyvin arbeidet i Trondheim hele livet, dosent i 1964 og professor i teoretisk kjemi i 1970 etter Otto Bastiansen som hadde vært hans veileder i diplomarbeidet til siv.ing.-graden.

Cyvin var meget produktiv og har publisert over 700 vitenskapelige artikler. Hovedoppgaven var å bestemme effekten av molekylenes vibrasjoner på den observerte molekylstruktur f. eks. vil avstanden mellom endene på et lineært molekyl X-Y-Z, X-Z, observeres å være mindre enn summen av avstanden X-Y og Y-Z. Dette skyldes at molekylet vibrerer. Cyvin kalte effekten "Bastiansen-Morino shrinkage effect" etter Otto Bastiansen og den japanske forsker professor Yonezo Morino (1908-95) som først observerte den.

Cyvin har også arbeidet med molekyltopologi og har utgitt lærebøker i kvantekjemi. Han var medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim og Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. Han fikk Nansens belønning for yngre forskere i 1965, og i 1995 delte han og Bjørg Nansens belønning.

Cyvin var med å starte Pugwash-bevegelsen i Norge, han var med i Nei til Atomvåpen og Framtiden i våre hender. Han hadde lengre forskningsopphold i Kina, Japan,Sovjetsamveldet, Tyskland og USA.

På slutten av livet hadde han sterkt nedsatt helse.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 15.04.2014

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Kjemi

Bjørn Pedersen Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.