Sven Josef Cyvin, norsk teoretisk strukturkjemiker. Cyvin kom til Norge rett før krigen i 1940 med sine foreldre og tok examen artium ved katedralskolen i Trondheim i 1949. Han ble sivilingeniør på kjemilinjen ved NTH i 1956 og i 1960 tok han doktorgraden (dr.techn.) også ved NTH (nå NTNU). I studietiden traff han Bjørg Nygaard, også sivilingeniør, som ble hans kone og samarbeidspartner.

Cyvin arbeidet i Trondheim hele livet, dosent i 1964 og professor i teoretisk kjemi i 1970 etter Otto Bastiansen som hadde vært hans veileder i diplomarbeidet til siv.ing.-graden.

Cyvin var meget produktiv og har publisert over 700 vitenskapelige artikler. Hovedoppgaven var å bestemme effekten av molekylenes vibrasjoner på den observerte molekylstruktur f. eks. vil avstanden mellom endene på et lineært molekyl X-Y-Z, X-Z, observeres å være mindre enn summen av avstanden X-Y og Y-Z. Dette skyldes at molekylet vibrerer. Cyvin kalte effekten "Bastiansen-Morino shrinkage effect" etter Otto Bastiansen og den japanske forsker professor Yonezo Morino (1908-95) som først observerte den.

Cyvin har også arbeidet med molekyltopologi og har utgitt lærebøker i kvantekjemi. Han var medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim og Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. Han fikk Nansens belønning for yngre forskere i 1965, og i 1995 delte han og Bjørg Nansens belønning.

Cyvin var med å starte Pugwash-bevegelsen i Norge, han var med i Nei til Atomvåpen og Framtiden i våre hender. Han hadde lengre forskningsopphold i Kina, Japan,Sovjetsamveldet, Tyskland og USA.

På slutten av livet hadde han sterkt nedsatt helse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.