Sven Henning

Faktaboks

Sven Henning
Født
18. september 1940, Trondheim

Artikkelstart

Sven Henning er en norsk sceneinstruktør.

Han var instruktør ved Trøndelag Teater i 1966–1969, instruktør ved Den Nationale Scene i 1969–1972, direktør for Festspillene i Bergen i 1972–1976 og sjef for Den Nationale Scene i 1976–1982. I 1983 ble han leder for instruktørlinjen ved Teaterhøgskolen, og i 1988–1996 var han konsertsjef og utviklingsleder for internasjonale prosjekter i Rikskonsertene. Senere var han kunstnerisk rådgiver og kunstnerisk koordinator for Det Norske Kammerorkester.

Som regissør har han med selvstendighet og engasjement iscenesatt absurdistiske stykker av Fernando Arrabal, Eugène Ionesco og Harold Pinter, og han skapte en fast og gripende forestilling av Peter Shaffers Equus. Henning behersker i like stor grad det lukkede scenerommet i Mens vi venter på Godot som de store sceniske utfoldelsene innenfor så forskjellige former for musikkteater som Spillemann på taket, Flaggermusen og Leonard Bernsteins Candide. Han var regiansvarlig for Den Nationale Scenes omdiskuterte oppsetning av Hair, og for Theodorakis-forestillingen Snart gryr ein morgon.

Henning har også oversatt dramatikk av Anton Tsjekhov og Samuel Beckett.

Han var formann i NOMUS - Nordisk Musikkomité i 1997–2001 og medlem av styre og programutvalg i ISPA – International Society for the Performing Arts. Han har videre vært kunstnerisk ansvarlig for norske musikkprosjekter i en rekke land. I 2004 ble han artistsjef i Scanarts Management og kunstnerisk koordinator i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg