Svein Stølen er norsk kjemiker og universitetsleder. Han er valgt rektor ved Universitetet i Oslo for perioden 2017−2021. 

Svein Stølen tok examen artium i Fredrikstad i 1979 og mastergraden i kjemi (cand.scient.) i 1985 ved Universitetet i Oslo.

I 1988 tok han doktorgraden (dr.scient.) ved Universitetet i Oslo. Her bestemte han struktur og  termodynamiske egenskaper av uorganiske forbindelser (sulfider, arsenider og fosfider) i en tradisjon fra Haakon Haraldsen og Fredrik Grønvold (se kalorimeter).

Fra 1988 til 1990 var han Monbusho-stipendiat i Japan hos professor Keiji Naito i Nagoya, og han har siden hatt nær kontakt med forskningsmiljøer i Japan.

I 1991 ble han fast ansatt ved Kjemisk institutt, UiO og fra 1996 professor i kjemi samme sted.

Hans faglige hovedinteresse har vært sammenhengen mellom struktur og egenskaper av uorganiske materialer (se materialvitenskap). I doktorgraden var hovedfokuset på termodynamikk. Etter et forskningsopphold i Bristol 1999 endret han retning, og han har senere konsentrert seg om modellering. Han har publisert mer enn 125 vitenskapelige artikler.

Svein Stølen var leder ved Kjemisk institutt og Senteret for materialvitenskap og nanoteknologi i 2009–2012.

I perioden 2013–2017 var han prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo, med ansvar for for forskning. I den samme perioden hadde han også verv som styreleder for UiO: Livsvitenskap og Digitalt Liv Norge. Stølen var også sentral i opprettelsen av det tverrfaglige studieprogrammet Materialer, energi og nanoteknologi ved UiO.

I 2017 ble Stølen valgt til rektor for Universitetet i Oslo for perioden 2017–2021. Han overtok etter Ole Petter Ottersen fra 1. august 2017. Med seg i teamet har Stølen prorektor Gro Bjørnerud Mo (franskfilolog) og viserektorene Åse Gornitzka (statsviter) og Per Morten Sandset (indremedisiner).

Stølen har lagt til rette for formidling ved UiO. I 2011 mottok han Universitetet i Oslos formidlingspris på vegne av Kjemisk institutt. Juryen la blant annet vekt på at instituttet hadde bidratt til å endre folks oppfatning av kjemi som et tungt og vanskelig fag. Av de aktivitetene Stølen selv trakk fram i forbindelse med tildelingen var en egen nettside for periodesystemet som instituttet har utviklet på hans initiativ.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.