Svea lufthavn

Av .

Artikkelstart

Svea lufthavn var en flyplass for gruvesamfunnet SveaSvalbard. Flyplassen var eid og drevet av Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK), og ble åpnet i 1997.

Historie

/Gruvesamfunnet Svea fra luften.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gruvesamfunnet Svea ligger innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard, og har siden 1917 hatt gruvedrift. De første årene med svenske eiere, men i 1934 ble Sveagruven kjøpt av Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Gruvedriften i Svea er nå opphørt, og offisiell stenging av den siste gruva ble foretatt 4. mars 2020.

På begynnelsen av 1990-tallet flyttet SNSK mye av sin gruvevirksomhet fra Longyearbyen til Svea, og med det oppsto et større behov for å frakte personell til og fra gruven. Av miljøhensyn ble det ikke anlagt vei mellom Longyearbyen og Svea. En flyplass ble derfor bestemt og påbegynt, slik at arbeiderne fortsatt kunne ha sine hjem i Longyearbyen. Dette også med bakgrunn i at SNSK hadde forpliktet seg til å holde Longyearbyen som et levende samfunn, og derfor ikke ønsket å bygge opp en boligby i Svea.

Flyplassen ble offisielt åpnet 16. februar 1995, og året etter inngikk SNSK, sammen med Kings Bay AS, en avtale med flyselskapet Lufttransport AS om transporten på Svalbard, mellom flyplassene i Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund.

Fra januar 1997 startet den største delen av gruvevirksomheten opp, og flyplassen hadde ukentlig cirka 30 anløp av Lufttransports Dornier 228-maskiner.

I forbindelse med nedleggingen av gruvedriften i 2020 ble det vedtatt at alle spor etter gruvedriften skal fjernes. Hus, kaier, veier og annen infrastruktur skal fjernes, og dette gjelder også flyplassen.

Siste avgang fra flyplassen ble foretatt 1. august 2022, da Lufttransport tok av for siste gang mot Longyearbyen. Rullebanen og infrastrukturen fjernes etter dette i henhold til planen.

Trafikkdata

  • Eier: Store Norske Spitsbergen Kullkompani
  • Rullebane: 800 x 30 meter – grus
  • Høyde: 10 meter over havet
  • ICAO flyplasskode: ENSA

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg