Svarvestolen i Finnemarka har røtter fra 1650-årene

Svarvestolen er en ubetjent DNT-hytte vest for Glitre i Finnemarka. Hytta drives av Drammens og Oplands Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Modum kommune i Buskerud fylke, 438 meter over havet.

Svarvestolen er en gammel finnegård som ble åpnet som turisthytte i 1993. Fra hytta er det merkede sommerruter til fylkesvei 2832 ved Geithus og til Eiksetra.

Navnet

Den første brukeren på stedet hadde lært seg å dreie i tre, svarve, og laget en dreiebenk, svarvestol, ved en bekk i nærheten. Stedet fikk navn etter dette.

Historikk

Selv om det er mulig at det var fast bosetning i Finnemarka allerede før 1300-tallet, har skogstrøkene fått navnet sitt etter finske nybrottsmenn som slo seg ned der fra rundt 1640. Finnen Peder Olsen, eller Peder Svarver som han ble kalt etter yrket sitt, ryddet plassen Svarvestolen på midten av 1650-tallet. Sønnen Paul overtok plassen da faren døde. Det var også en generasjon til med finner på gården før nordmenn overtok og drev den videre. På det meste var eiendommen på 90 mål innmark, og det ble dyrket poteter, andre rotfrukter og noe korn. Den siste brukeren på plassen var Ole Rasmussen Berget, som drev Svarvestolen fram til 1955.

I 1988 fikk Drammens og Oplands Turistforening bruksretten til plassen. Etter en stor dugnadsinnsats klarte de å restaurere våningshuset på gården og åpne det som ubetjent turisthytte. Huset er fra slutten av 1700-tallet, og fungerer nå både som turisthytte og et minnesmerke over livet i Finnemarka.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger, fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg