Svanvik kirke
Svanvik kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Svanvik kirke er en kirke i Sør-Varanger kommune i Finnmark fylke. Den tilhører Sør-Varanger sokn i Varanger prosti og er en del av Nord-Hålogaland bispedømme.

Kirken, bygget i tre, ble oppført i 1934 og har 250 sitteplasser. Arkitekt for kirken var Harald Sund.

Eksteriør og interiør

Kirken er en korskirke oppført i laftet tømmer nybarokk stil. Under renoveringen på slutten av 1970-tallet ble blant annet taket reparert, og sakristiene fikk ny skifertekking. Orgelgalleriet står innenfor inngangsdøren, og orgelet ble bygget av Vestlandske orgelverksted i 1977.

Kirkekoret stikker ut i midten av kirken, og dreide stolper omgir koret som har et korskillet. Over midten av rommet er det et firkantet hvelv malt av Arthur Gustavson med engler og skyer. Altertavlen er delt inn i felter med et krusifiks i midten, som er utskåret og malt. Rundt krusifikset er det fjorten felter med gullbakgrunn og malte bibelske personer.

Historie

Svanvik kirke ble tegnet av Harald Sund i 1931. Opprinnelig skulle det stå ved Utnes, men på grunn av fergeleie og tollstasjon ble det plassert noen hundre meter lenger nord. Byggmester Richard Thomassen stod for byggingen, og 5. september 1934 ble kirken innviet og vigslet av biskop Eivind Berggrav.

Mot slutten av andre verdenskrig fikk kirken skader fra granater, men disse ble utberedt etter blant annet en restaurering på slutten av 1970-tallet. Kirken har to kirkeklokker støpt av O. Olsen & Søn i 1934.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg