Svanøy gård

Svanøy gård er en storgård i Flora kommune i Sogn og Fjordane. Den ligger på Svanøy, rundt 15 km sørøst for Florø.

Gården omfatter et totalareal på 2400 dekar, hvorav 215 dekar innmark og 1850 dekar skog. Hovedbygningen og 50 dekar park ble i 1972 overdratt til Svanøy stiftelse. Stiftelsen planla å bruke stedet som et kurs- og konferansesenter, men overdrog i 1992 eiendommen til Kværner. Den fredede hovedbygningen, et to etasjers trefløyet anlegg med valmtak, ble oppført omkring 1750 og fikk sitt nåværende utseende omkring 1820.

Eierskap

Gården, som opprinnelig het Bru, tilhørte i middelalderen Bergens bispestol og ble krongods ved reformasjonen. I 1662 ble den solgt til biskopen i København, erkebiskop Hans Svane, som også fikk overdratt krongodset i Sunnfjord til seg, i alt 759 bruk. Hans enke fikk i 1685 setegårdsrettigheter for Svanøy, som fikk sitt nåværende navn etter hennes mann. Samtidig ble godset et eget birk; dette besto til 1821. Svanøy ble i 1719 solgt til stiftamtskriver Severin Seehusen, som i 1720 ble adlet med navnet de Svanenhielm. Han kom i stor kassemanko, og godset ble i 1724 inndratt av kronen og mesteparten av leilendingsbrukene ble solgt.

Blant senere eiere var slekten Nagel og hoffagent Herman Didrich Janson. Han solgte i 1804 gården til Hans Nielsen Hauge, som overlot den til sin trosfelle Ole Torjussen. Gården mistet da sine setegårdsrettigheter. Ole Torjussens etterslekt, familien Svanøe, eier fremdeles Svanøy.

Kommentarer (2)

skrev Ola Martin Nygaard

Svanøy gårdRettes til Svanøy Gård

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg