Svallaug Svalastoga

Faktaboks

Svallaug Svalastoga
Født
23. oktober 1920, Rauland
Død
19. september 1978, Oslo
Svallaug Svalastoga, Landskap, udatert. Olje på lerret, 51 x 58 cm. Foto: Vest-Telemark Museum.
© Svalastoga, Svallaug/BONO.

Svallaug Svalastoga, Måker, 1956. Fargetresnitt på papir, 41 x 31 cm. Haugesund billedgalleri, Haugalandmuseet, HBH00284. Foto: Haugesund Billedgalleri.

© Svalastoga, Svallaug/BONO.

Artikkelstart

Svallaug Svalastoga er norsk maler og grafiker. Som maler jobbet hun med olje og akvarell, men det er først og fremst som grafiker hun er kjent. Her ble fargetresnittet hennes uttrykksform.

Utdannelse og studiereiser

Svalastoga var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1945–1948 og 1956–1957. I tidsrommet 1948–1951 studerte hun ved Statens kunstakademi i Oslo under Aage Storstein.

Motiver

Svalastogas fargetresnitt har en dekorativ karakter med rytmiske, nærmest ornamentale komposisjonstrekk. Motivene er gjerne forenklede framstillinger av fugler, blomster, fjellformasjoner og steiner. Hovedmotivet er ofte plassert langt fram i bildeplanet, noe som gir en nært og intimt uttrykk. Fargeskalaen er begrenset og domineres av jordfarger. Svalastoga finner særlig inspirasjon fra innlandsnaturen i Telemark, men også i det kystnære lenger nord i Norge. I 1966 kjøpte Svalaug Svalastoga det gamle handelshuset Borgvær nord for Vestvågøy i Lofoten. Mange av hennes motiver er inspirert av natur og sjøfugl herfra.

Utsmykning

I 1949 bidro Svallaug Svalastoga til utsmykningen av Bestum Barnehjem. Motivet, Bjørnen og ulven, ble utført i freskoteknikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sørensen, Gunnar. "Oslos utsmykninger". Kunst og Kultur, årg. 93, nr. 1 (2010): 50-65.
  • "Svallaug Svalastoga kjøper et gammelt 'herresete' i Lofoten. Telemark Arbeiderblad, 19.10.1966.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg