Frøhvelvet 2011
Inngangen til Svalbard Globale Frøhvelv i fjellsiden ovenfor Svalbard lufthavn Longyear.
Frøhvelvet 2011

Frø i Svalbard globale frøhvelv

/Landbruks- og matdepartementet.
Lisens: CC BY ND 2.0
Svalbard globale frøhvelv
Svalbard globale frøhvelv
Av /Landbruks- og matdepartementet.
Lisens: CC BY ND 2.0

Svalbard globale frøhvelv er et sikkerhetshvelv for frø fra nyttevekster over hele verden som ligger ved LongyearbyenSvalbard. Frøene skal oppbevares nedfryst i kalde og tørre haller i fjellet og på den måten sikres for fremtiden, selv om morplanten blir utryddet et annet sted i verden. Frøhvelvet ble ferdigstilt i 2007 og offisielt åpnet av statsminister Jens Stoltenberg 26. februar 2008.

Faktaboks

Også kjent som

Svalbard Global Seed Vault

Oppbevaringen

Hvelvet består av tre haller på til sammen 1000 kvadratmeter som er sprengt ut av fjellet. Det er bare det kunstsmykkede inngangspartiet i betong som er synlig på utsiden. Permafrosten holder 3–4 minusgrader og skal sikre at frøene oppbevares i minusgrader selv om frysesystemene for optimal lagringstemperatur (−18 °C) skulle svikte. Plasseringen på Svalbard er gunstig på grunn av stedets isolerte beliggenhet og permafrostens rekkevidde.

Frøene

Frøhvelvet vil kunne inneholde rundt tre millioner forskjellige typer frø, som vil være duplikatfrø fra andre lands genbanker. Foreløpig finnes det frø fra mer enn 4000 plantearter, både viktige matplanter som bønner, hvete og ris, men også andre viktige frø som for eksempel 230 truede orkidéarter fra Myanmar.

Frøene eies av genbanken som deponerte dem. Høsten 2015 måtte det internasjonale forskningssenteret ICARDA, som tidligere opererte fra Aleppo i Syria, hente tilbake frøene de hadde deponert før krigen i landet. I februar 2017 ble nye frø som var dyrket fra de opprinnelige sendt tilbake til Svalbard for ny oppbevaring i hvelvet.

Utbedringer

Høsten 2016 var det nødvendig med tekniske utbedringer på grunn av opphoping av vann ved inngangen. Det var aldri fare for skade på frøene i forbindelse med vanninntrengningen. Mot slutten av 2017 ble det bestemt at en større utbedring var nødvendig ved inngangen, da klimaendringene hadde gjort at permafrosten ikke reetablerte seg som forventet.

I løpet av 2018–2019 ble det laget en ny vanntett inngangstunnel i betong og cirka 17 000 kubikkmeter løsmasse rundt åpningen ble byttet ut. Lagringsrom for frøene ligger cirka 100 meter innover i fjellet fra åpningspartiet.

Et separat servicebygg på 180 kvadratmeter, tegnet av Snøhetta arkitektkontor, er satt opp 40 meter fra inngangen. Det ble offisielt åpnet i september 2019.

Eierskap og drift

Frøhvelvet er den norske stats eiendom, med Landbruks- og matdepartementet som ansvarlig instans. Departementet samarbeider med Nordisk Genressurssenter (NordGen) og Global Crop Diversity Trust om den daglige driften.

Besøk

Frøhvelvet er godt kjent i verden og er et attraktivt mål for viktige besøkende til Longyearbyen. Besøk inne i hvelvet er imidlertid begrenset av hensyn til sikker oppbevaring av frøene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg