SvalSat, installasjoner for nedlesing av data, banefølging, operasjon og kontroll av satellitter, beliggende på Platåfjellet ved Longyearbyen, Svalbard. SvalSat er en av Kongsberg Satellite Services (KSAT) tre satellittstasjoner. KSATs øvrige anlegg ligger i Tromsø og Grimstad. Dessuten har KSAT under bygging en bakkestasjon ved den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. TrollSat vil bli satt i drift i 2007. KSAT eies av Norsk Romsenter og Kongsberg Gruppen ASA med 50 % hver.

SvalSat ble etablert i 1997. Den vil spesielt kunne tilby tjenester ved datanedlesning, kontroll og operasjon av meteorologiske satellitter og jordobservasjonssatellitter i polar bane. Beliggenheten på 78° nord gjør at SvalSat vil dekke alle omløp som en slik satellitt har i løpet av et døgn. SvalSat er nå bygd ut med sju antennesystemer, og er dermed verdens største satellittstasjon for nedlesing av data fra satellitter i polar bane. I 2003 fikk SvalSat høyhastighet dataoverføring til fastlandet gjennom to fiberoptiske sjøkabler. Dette gjør at brukere kan tilbys dataprodukter i nær sann tid.

SvalSat har langsiktige driftskontrakter med de største romorganisasjonene i verden, slik som NASA, ESA, EUMETSAT, IPO/NOAA og JAXA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.