Suva

Suva i 2017.
Suva
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Suva er hovedstaden i Fiji og ligger på sørøstkysten av øya Viti Levu. Hvis man regner med forsteder har Suva 185 913 innbyggere, 93 970 i bykjernen (2017).

Faktaboks

Uttale
sˈuva

Suva er en av de største byene i det sørlige Stillehavet og utgjør et senter for handel og administrasjon. Det er også en universitetsby hvor studenter fra hele stillehavsregionen kommer for å studere ved University of South Pacific. Byen har i tillegg et museum med etnologiske samlinger og en botanisk hage (Thurston Gardens). Havnen, Walu Bay, er et særlig viktig senter for import og eksport. Her eksporteres sukker, kopra (tørket kokoskjøtt) og frukt i tillegg til verft hvor skip bygges og repareres. Havnen utgjør også en viktig rolle for turisme hvor internasjonale cruiseskip kan legge til. En stadig økende interesse for Fiji og Suva som mål for cruiseturister har ført til en vekst i turistindustrien.

Suva har vært hovedstaden i Fiji siden 1877 da kolonimakten flyttet hovedsete fra Levuka til Suva. I tillegg til å være Fijis hovedstad er Suva et økonomisk og politisk senter med en rekke internasjonale selskaper og NGO-er. Noen av virksomhetene som har sitt hovedkontor i Stillehavet på Suva er WWF (World Wildlife Fund), Greenpeace Pacific, Den asiatiske utviklingsbanken og Verdensbanken. I desember 2009, sto bygningen Tappoo City klar. Bygningen er kjent for å ha hatt en verdi på 25.7 millioner dollar og utgjør et viktig landemerke i byen.

Suva kan by på om lag 78 parker, inkludert naturreservater og Thurston Gardens.

Biblioteket Carnegie Library er et kjent landemerke og er ett av flere bygninger fra kolonitiden. Government House som i dag fungerer som presidentbolig ble først bygget i 1882 som hus for koloinadministrasjonen, men ble gjenoppreist i 1921 etter et lynnedslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg