Susanne Bier

Faktaboks

Susanne Bier
Født
15. april 1960, København
Susanne Bier stod for regien av den mye omtalte HBO-serien «The undoing».
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Susanne Bier er en dansk filmregissør.

Hun ble uteksaminert fra Den Danske Filmskole i 1987. Hennes første filmer ble produsert i Sverige. Freud flytter hemifrån (Freud flytter hjemmefra, 1991) skildret en ung kvinnes opprør. Den prisbelønte Pensionat Oskar (1995) fortalte om en familie som uten særlig suksess reiser bort for å løse sine problemer. Den romantiske komedien Den eneste ene (1999) ble en stor suksess på danske kinoer, og Bier fulgte opp med Elsker dig for evigt (Elsker deg for evig, 2002), hvis estetikk var i tråd med dogmestilen.

Bier skildrer ofte vanskelige relasjoner i parforhold og familier i en realistisk ramme. Verden utenfor trekkes gjerne inn, som i Brødre (2004), hvor den ene hovedpersonen er soldat i Afghanistan, og i Efter brylluppet (Etter bryllupet, 2006), hvor handlingen har forbindelser til sosialt arbeid i India. Sistnevnte ble nominert til Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film.

Hun har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse, og regisserte Things We Lost in the Fire (2007), med Halle Berry og Benicio Del Toro, og Serena (2014), med Bradley Cooper og Jennifer Lawrence, i USA. Hun vant både Oscar-prisen og Golden Globe for beste fremmedspråklige film med dramaet Hævnen (I en bedre verden, 2010).

For sin første TV-serie, den britiske The Night Manager (2016), vant Bier en Emmy-pris som beste regissør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg