Faktaboks

Susann Goksør Bjerkrheim
Født
7. juli 1970, Oslo
Virke
Håndballspiller
Familie

Foreldre: Controller Jahn Goksør (1940–) og kontormedarbeider Pauline Birgitta («Ine») Nordanger (1945–).

Gift med lærer og håndballspiller Svein Erik Bjerkrheim (1971–), sønn av Torleif Bjerkrheim (1934–2014) og hustru Gerd.

Susann Goksør Bjerkrheim er en norsk tidligere håndballspiller som var en av de ledende profilene på landslaget fra slutten av 1980-årene frem til tusenårsskiftet. I denne perioden kjempet laget seg frem til å bli en etablert stormakt innen sporten. Hun var i mange år kaptein på landslaget og ble verdensmester i 1999

Goksør Bjerkrheim var også med å ta VM-sølv i 1997 og VM-bronse i 1993. I OL tok hun sølv i 1988 og i 1992 og bronse i 2000, i tillegg til EM-sølv i 1996 og EM-bronse i 1994.

Med Bækkelagets SK vant hun to NM og to seriemesterskap. Klubben tok seg også til finalen i europacupen i 1994 og 1995, men tapte begge finalene.

Goksør Bjerkrheim ble tildelt Håndballstatuetten i 2001. Hun er også æresmedlem i Bækkelagets Sportsklub.

Fakta

Landskamper: 296 Mål: 844

Klubber

Bakgrunn

Susann Goksør var et allsidig idrettstalent som barn. Gjennom aktiviteter som turn og jazzballett utviklet hun egenskaper som kroppskontroll og bevegelighet. Etter hvert var det lagspillene som fristet mest. Det å prøve å få til noe sammen med andre dro henne over mot ballspill, og hun spilte blant annet fotball frem til hun var 16 år gammel. Deretter ble håndballen mer og mer enerådende. Som klubbspiller ble hun oppfattet som svært lojal. Oppvokst på Lambertseter i Oslo spilte hun for hjemtraktenes store kvinnelag, Bækkelaget, det meste av klubbkarrieren.

Landslaget

Susann Goksør Bjerkrheim
Susann Goksør Bjerkrheim jubler etter en norsk scoring i første omgang under VM-finalen mellom Norge og Frankrike i 1999. Norge vant 25–24.
Susann Goksør Bjerkrheim
Av /NTB Scanpix.

Susann Goksør debuterte på landslaget som 16-åring i 1987, og hun var siden fast i landslagstroppen. Hun hadde vært utpekt til norsk håndballs kommende stjerne i noen år da hun som 18-åring var med i troppen som vant OL-sølv i Seoul i 1988. Denne prestasjonen ble gjentatt i 1992 i Barcelona, mens det ble bronse i hennes siste OL-turnering i Sydney høsten 2000. I VM-sammenheng fikk hun med seg bronse i 1993, sølv i 1997 og gull i 1999, og i europamesterskapene ble det bronse i 1994 og sølv i 1996. Et lengre spilleavbrudd på grunn av skader i 1998–1999 gjorde at hun gikk glipp av triumfen da Norge endelig vant et internasjonalt mesterskap (EM) i 1998.

Lederskikkelse

Foto av Susann Goksør Bjerkrheim
Susann Goksør Bjerkrheim spilte for Bækkelaget i NM-finalen i 1997 mot Larvik.
Foto av Susann Goksør Bjerkrheim
Av /NTB.

Som håndballspiller hadde Susann Goksør Bjerkrheim sin styrke i hurtighet og teknikk, samt en ikke ubetydelig fysisk styrke på tross av at hun ikke var av de største på banen. Egenskaper som lojalitet, sosial ansvarsfølelse og omgjengelighet gjorde henne til et naturlig kapteinsvalg både på klubb- og landslag. Som en av anførerne i en ny generasjon av kvinnelige håndballspillere viste hun en treningsvilje og seriøsitet som lå flere hakk over forgjengerne. I hennes periode utviklet selve spillet seg sterkt når det gjaldt krav til fysikk og teknikk. Men samtidig har ledelsesformene som det norske landslaget har vært underlagt, forutsatt at utøverne selv skulle ta ansvar. Dette ga markerte utøvere som henne mulighet til å være med på å forme utviklingen.

Medieprofil

Susann Goksør Bjerkrheim var i 1990-årene en av de betydelige medieprofilene blant norske idrettskvinner. Parallelt med håndballkarrieren arbeidet hun i årene 1994–1998 med fjernsyns- og videoproduksjon, både bak og foran kamera, og hun var blant annet programleder for Norway Cup-sendingene i NRK. Siden 1999 har hun vært konsulent og partner i et firma som driver med salg og lederutvikling, der hennes spesialitet har vært teamarbeid og kommunikasjon. Goksør Bjerkrheim har også studert ved Norges idrettshøgskole. I 1999 ga hun ut boken God i håndball. Hun er æresmedlem av Bækkelagets Sportsklub.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Matti Goksøyr: Norsk biografisk leksikon 2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg