Sur er en havneby i det sørge Libanon, landets fjerde største by og distriktshovedstad i guvernementet Sør-Libanon. Anslått innbyggertall var 160 000 i 2015, men nøyaktige tall er ikke kjent.

Befolkningen er i all hovedsak sjiamuslimer, og de sjiamuslimske partiene Hizbollah og Amal er derfor dominerende i politikken, men det finnes også en fremtredende kristen minoritet. I byens utkant ligger en rekke palestinske flyktningleire og uformelle bosetninger, og de fleste av palestinerne som bor der er sunnimuslimer.

I oldtiden var Sur kjent som Tyros, og er ifølge gresk mytologi fødestedet til Europa og Dido. Ved siden av Sidon var Tyros en ledende by i Fønikia. Navnet Tyros stammer fra gresk, og byen ble kalt Zor, Zur eller Tor etter det hebraiske Sôr, 'klippe'. Byen lå på en klippeøy 600 meter fra fastlandet (jf. Esek 26–27). På fastlandet rett overfor Tyros lå en by som i greske kilder ble omtalt som Palaityros, 'Gammel-Tyros', som antagelig var av eldre dato.

Tyros ble underlagt romersk styre i 68 fvt., deretter Bysants i 385 evt., før den ble erobret av araberne i 638. I 1124 falt Sur til korsfarere etter det første korstoget, og ble etterhvert en viktig festninsgby og føydalstat underlagt Kongeriket Jerusalem. Mamelukkene tok byen i 1291 og holdt den frem til den osmanske ekspansjonen på tidlig 1500-tallet.

Sur er velkjent for sine arkeologiske etterlevninger. Ved kysten ligger blant annet ruinene av en omfattende oldtidsby med greske, romerske og bysantiske innslag. Lenger inn i landet ligger en romersk hippodrom og en nekropolis som stammer fra både den romerske og bysantinske perioden. Den historiske bydelen ble i 1984 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv, men den fikk betydelige skader under israelske offensiver i 1978, 1982 og 1996. Byen ble også rammet av raketter under krigen i 2006, da Israel angrep Hizbollahs befestede posisjoner rundt byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.