Superunion architects

Superunion Architects var et norsk arkitektkontor som var virksomt mellom 2010 og 2016. Kontoret ble drevet av de to arkitektene Johanne Borthne (født 1978), sivilarkitekt fra AHO og Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006 og Vilhem Christensen (født 1984) sivilarkitekt fra AHO og SCI-Arc i Los Angeles i 2008.

Etter studietiden arbeidet begge partnere for velrenommerte, norske og nederlandske arkitektfirmaer. Vilhelm Christensen for Rem Koolhaas/OMA in Rotterdam og Johanne Borthne for Ghilardi + Hellsten Arkitekter i Oslo og senere Powerhouse Company i Rotterdam.

Produksjon

I løpet av de syv årene kontoret bestod, opparbeidet Superunion en bred og sammensatt produksjon av prosjekter i varierende skala, bestående av komplekse byplanprosjekter, planlegging av offentlige rom, interiøroppgaver og grafisk design. Mange av disse prosjekter kjennetegnes av en pragmatisk tilnærming til arkitektur, hvor analyser og diagrammer er brukt som arbeidsmetode og verktøy i prosjekteringsfasen.

Kontoret vant i 2012 førstepremie i en prekvalifisert konkurranse om oppgraderingen av byrommet og rutebilstasjonen Ruten i Sandnes i samarbeid med Space Group Architects. I utkastet «Lysning» foreslo arkitektene å samle et trafikknutepunkt og et plassrom under ett sirkelformet tak, omkranset av en stor bypark. Med dette grepet ønsket man å legge til rette for et sentralt samlingssted som i tillegg kunne bidra til å styrke byens identitet. En konkurransemodell fra forslaget «Lysning» befinner seg i dag i Nasjonalmuseets samling.

I 2011 leverte kontoret et forslagtil en åpen internasjonal konkurranse om et senter for forskning og informasjon om naturkatastrofer mellom Istanbul og Atatürk flyplass. Utkastet kalt Istanbul DPEC ble ikke premiert, men spredte seg raskt over Internett og blogger for visuell kultur. Den svarte, tunge monolitten som bæres av en forgylt, knelende Atlas har, med sine mange referanser, blitt et av Superunions mest kjente prosjekter.

Oppløsning

Etter syv års virke, ble kontoret oppløst i 2017. Vilhelm Christensen startet deretter opp firmaet VI OSLO, mens Johanne Borthne i dag er partner i det nederlandske firmaet Powerhouse Company.

Priser og utmerkelser

Superunion har høstet anerkjennelse og mottatt flere priser for sine prosjekter:

I 2012 ble kontoret nominert til Norsk Forms pris for yngre arkitekter og Iakov Chernikov International Prize . De var en av elleve lovende, norske praksiser som deltok i Nasjonalmuseets utstilling Under 40. Ung norsk samtidsarkitektur 2013 ogble i 2014 kåret av Wallpaper Magazine som et av verdens beste unge kontorer i deres Architects Directory. Superunion Architects mottok Anders Jahres pris for yngre kunstnere i 2014.

Utvalgte utstillinger

 • 2016. Oslo Pilot, prosjektrom. Den Omrokerte Byen
 • 2016. Oslo Arkitekturtriennale. After Belonging
 • 2014. DogA. Forslag til Vippetangen, Oslo
 • 2014. Henie Onstad Kunstsenter. Vi lever på en stjerne
 • 2014-2017. Ulike gallerier og museer i Norge: Vandreutstillingen Under 40. Ung norsk arkitektur 2013 i regi av Nasjonalmuseet
 • 2013. Nasjonalmuseet – Arkitektur: Under 40. Ung norsk arkitektur 2013

Utvalgte arbeider

 • 2011. Istanbul DPEC. Åpen internasjonal konkurranse
 • 2011. Førstepremie i åpen konkurranse om den ny formgivning av Asker Torg
 • 2012. Nye Galleri Haaken, Tjuvholmen, Oslo
 • 2012. Førstepremie i en prekvalifisert konkurranse om byrommet og rutebilstasjonen Ruten i Sandnes i samarbeid med Space Group Architects
 • 2014. Førstepremie i konkurranse om byplan for Skeiane ved Sandnes i Rogaland
 • 2014. Førstepremie i invitert konkurranse om ny utstillingsdesign på Kunstnernes Hus
 • 2014. Arne Garborgs Plass, skisseprosjekt i samarbeid med Martin Braathen og Even Smith Wergeland

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Yvenes, Marianne og Anne Marit Lunde (2013). Under 40. Ung norsk arkitektur 2013. Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg