Sunne

Artikkelstart

Sunne, kommune og tettsted i Värmland, Sverige. Kommunen har et areal på 1288 km2 og 13 261 innbyggere (2019). Kommunesenteret Sunne ligger om lag 60 km nord for Karlstad.

Kommunen omfatter den midtre delen av Fryksdalen med Frykensjöarna Mellan-Fryken og Övre Fryken. Bosetningen er konsentrert til kommunesenteret (5026 innbyggere i 2016) og de mindre tettstedene Rottneros (445 innbyggere) og Västra Ämtervik (382 innbyggere). Etter svenske forhold er likevel en relativt stor andel av befolkningen bosatt utenfor tettsteder, i jordbrukslandskapet på begge sider av Frykensjöarna og sideelva Rottnans daldrag. På begge sider av hoveddalen er store skogsområder, som utgjør tre firedeler av kommunens areal.

Skogsdrift og skogindustri har tradisjonelt dominert kommunens næringsliv, og Rottneros Bruk AB med papirfabrikk er fortsatt et viktig foretak. Kommunesenteret har en mer allsidig industri, blant annet med produksjon av gummivarer og emballasje (Tetra Pak). I senere år er turismen blitt stadig viktigere. Rottneros herregård med parkanlegg trekker mange besøkende, det samme gjør Selma Lagerlöfs gård Mårbacka. På Rottneros spiller Västanå Teater hver sommer godt besøkte oppsetninger. I Östra Ämtervik ligger det private samtidskunstmuseet Alma Löv.

Hovedvegforbindelsen gjennom kommunen er E45 mot Karlstad i sør og Torsby (E16) i nord. Fryksdalsbanan mellom Karlstad og Torsby trafikkeres av lokaltog.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg