Summit Lighthouse

Artikkelstart

Summit Lighthouse, nyreligiøs bevegelse med bakgrunn i teosofi. I likhet med tradisjonell teosofi forholder bevegelsen seg til «mestrene» som utgjør «Det store hvite brorskap» og en esoterisk religionsforståelse som åpner for tanken om at alle religioner dypest sett formidler den samme sannheten. Jesus forstås som en åndelig mester og læren om karma og gjenfødsel er grunnleggende.

Faktaboks

Uttale
sˈʌmit lˈaithaus
Etymologi
Også kjent som
Church Universal and Triumphant (CUT)

Summit Lighthouse ble stiftet i 1958 av Mark Prophet (1918–73), og kan fra 1963 karakteriseres som et forum for budskap som hans kone, Elizabeth Clare Prophet (1939-2009), mottok fra mestrene. Etter Mark Prophets død, stiftet hun i 1975 Church Universal and Triumphant (CUT) som en overordnet organisasjon for bevegelsens ulike prosjekter og organisasjoner. Blant dem kan nevnes Summit University og Keepers of the Flame Fraternity (Flammens voktere), et brorskap som utgjør en indre kjerne i CUT.

Summit Lighthouse / CUT kan karakteriseres som en trosretning innenfor moderne okkultisme, men har, i motsetning til de fleste miljøer og bevegelser i denne kategorien, et åpent og til dels folkelig preg. Organisasjonen utgir for eksempel mye kursmateriell som tilgjengeliggjør denne formen for nyreligiøsitet for folk flest. Elizabeth Clare Prophet deltok også ofte i amerikanske underholdningsprogram på TV. Selv om kristendommen er forstått på en annen måte enn i tradisjonelle kirkesamfunn, fremstår CUT, med sitt fokus på blant andre Jesus og Jomfru Maria, som en kristendomsorientert selvutviklingsreligion.

Blant de åndelige mestrene har også Saint Germain en sentral posisjon som grunnlegger av "Flammens voktere", og i tillegg til Maria har særlig Kuan Yin høy status. Engler står også sentralt, spesielt Mikael. Blant de viktigste praksiser kan nevnes meditasjon, gjerne med bruk av mantraet "Jeg er" (hentet fra 2. Mos 3,14), visualisering (f.eks. å forestille seg omgitt av en beskyttende og energigivende flamme) og bønn (f. eks. Fader vår og Hill deg, Maria).

Selv om Summit Lighthouse / CUT har få norske medlemmer, har bevegelsen en viss innflytelse, mye på grunn av kursmateriell og nettsteder som strukturerer praksiser og trosforestillinger på en måte som når fram til mange. Medlemstallet er omdiskutert, men organisasjonen har etablert seg i rundt 20 land, med internasjonalt senter i Montana, USA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg