Subud

Subud-symbolet kan tolkes slik at de sju sirklene representerer sju nivåer i mennesket, fra det materielle (innerst) til det rent åndelige (ytterst), mens de radiale strekene kan stå for Guds kraft som gjennomtrenger alle nivåene.
. fri

Subud, religiøs bevegelse av indonesisk opprinnelse (Java), grunnlagt av Muhammad Subuh Sumohadiwidjojo (1901-87, også kjent som Pak Subud eller "Bapak", dvs. "Far"). Etter en intens indre opplevelse av guddommelig kraft i 1925 fikk Bapak ry som åndelig mester, han fikk etter hvert mange tilhengere, og i 1947 ble subud organisert som et åndlig fellesskap for dem som hadde mottatt Guds kraft. Begrepet subud er en forkortelse av sanskrit-ordene sushila (etikk, moral), buddhi (erkjennelse, her: guddommelig sjel) og dharma (lov, rettskaffenhet, her: forpliktelse overfor Gud). Fra 1956 av begynte subud å utbres utenfor Indonesia, og har i dag et verdensomspennende nettverk. Et anslag er ca. 15000 medlemmer, hvorav rundt 100 i Norge.

Faktaboks

Subud
Uttale
sˈubud

Subud er et dogmefritt fellesskap, og i egne øyne ingen ny religion. Guds kraft er tilgjengelig for alle, så medlemmene tilhører forkjellige religioner. Samtidig bygger den religionshistorisk sett på sufismen slik den er utformet på Java. En særegen praksis i subud er i imidlertid latihan (fra indonesisk, egtl. "trening"), som vanligvis utføres en til to ganger i uka, individuelt eller i gruppe, men ikke for kvinner og menn sammen. Latihan gjennomføres enkelt, uten noen seremonier. Øvelsen varer vanligvis rundt 30 minutter, utøverne åpner seg for Guds kraft og opplever indre renselse og vekst. Før en kan delta i latihan, må en gjennomgå en tre måneders "ventetid" før en "åpnes" ved hjelp av noen som har praktisert latihan over lengre tid. Etter å ha prakisert latihan en viss tid, er det mange om tar nytt navn, som et utrykk for opplevelsen av å utvikle en ny identitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg