Sturgis, verdens første flytende kjernekraftverk, oppkalt etter den amerikanske generalen Samuel D. Sturgis. Det offisielle navnet på kraftverket er MH-1A, der MH står for Mobile High power. Kraftverket kom i drift i 1967 og ble i 1968 slept til Panamakanalen og fortøyd til land ved Lago Gatún, der det forsynte kanalsonen med elektrisk energi frem til 1975.

Skipet med kraftverket var et ombygd fraktefartøy og utstyrt med en trykkvannsreaktor med en termisk ytelse på 45 MWv og en turbin-generator som produserte 10 MWe elektrisk energi. Siden skipet for det meste skulle ligge fortøyd til land, ble det ikke forberedt for å gå for egen maskin, men var avhengig av å bli slept. Det var opprinnelig planer om å lage flere kraftverk av denne type for å forsyne avsidesliggende områder, men disse planene ble aldri fulgt opp.

Arbeidet med å demontere kraftverket kom i gang i 2014. Dette skjer omtrent samtidig som Russland bygger sitt første flytende kjernekraftverk Akademik Lomonosov. Skipet er nå tauet til Galveston i Texas der kraftverket blir plukket fra hverandre og dekommisjonert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.