Sturgis

Artikkelstart

Sturgis er navnet på verdens første flytende kjernekraftverk, og oppkalt etter den amerikanske generalen Samuel D. Sturgis. Det offisielle navnet på kraftverket er MH-1A, der MH står for Mobile High power.

Faktaboks

Også kjent som

MH-1A

Kraftverket kom i drift i 1967 og ble i 1968 slept til Panamakanalen og fortøyd til land ved Lago Gatún, der det forsynte kanalsonen med elektrisk energi frem til 1975.

Skipet med kraftverket var et ombygd fraktefartøy og utstyrt med en trykkvannsreaktor med en termisk ytelse på 45 MWv og en turbin-generator som produserte 10 MWe elektrisk energi. Siden skipet for det meste skulle ligge fortøyd til land, ble det ikke forberedt for å gå for egen maskin, men var avhengig av å bli slept. Det var opprinnelig planer om å lage flere kraftverk av denne typen for å forsyne avsidesliggende områder med strøm, men disse planene ble aldri fulgt opp.

Arbeidet med å demontere kraftverket kom i gang i 2014. Dette skjedde omtrent samtidig som Russland bygde sitt første flytende kjernekraftverk Akademik Lomonosov. Sturgis ble tauet til Galveston i Texas der kraftverket ble plukket fra hverandre og dekommisjonert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg