Streymoy er Færøyenes største øy med sine 373 km2. Øya har 22 492 innbyggere i 2011.

Hovedstaden Tórshavn ligger ved sørøstkysten av Streymoy, som er en lang smal øy, gjennomskjåret av to dalfører, Saksunardalur i nord og Kollfjar∂ardalur på midten. De høyeste fjellene ligger mot nord, der Koppenni (790 meter over havet) og Skælingsfjall (763 meter over havet) er de høyeste. Streymoy har broforbindelse til Eystruroy, ferjeforbindelse til NólsoySandoy og Hestur, tunnell til Vágar der Færøyenes eneste flyplass ligger. Flyplassen ble åpnet i 2002. Nedbøren er størst på vestsiden av øya, og nær Vestmanna ligger flere vannkraftverk.

I den bygda Kvivik finnes interessante rester av langhus fra vikingtiden, som dermed er en av de eldste bosetningene på Færøyene

Den nordligste bygda på Streymoy, Tjørnuvik, er omgitt av steile fjell, der de frittstående klippene Risin og Kellingin dominerer utsikten. Sagnet forteller at de er forsteininger av en islandsk kjempe og hans trollkvinne som en gang forsøkte å slepe Færøyene til Island, men de kranglet så mye under arbeidet at sola sto opp før de var ferdige og forvandlet dem til klipper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.