Straand Hotel

MS Fram.
Av .
Straand Hotel.

Artikkelstart

Straand Hotel er et tradisjonsrikt hotell i Vrådal, ved nordenden av innsjøen Nisser. Det ligger i Kviteseid kommune i Vestfold og Telemark fylke. Det er drevet siden 1864 av samme familie, og er fylkets eldste familieeide hotell.

Historikk

Straand Hotel ca 1920.
Av .

Olav og Kari Straand kjøpte husmannsplassene øvre og nedre Straand i 1864 og startet skysstasjon med overnatting i Vrådal. I turismens barndom ble Straand et viktig knutepunkt for de reisende i Telemark og ble kjent som et sted med god service og mat. Behovet for større plass kom derfor raskt og skysstasjonen ble gradvis utvidet til et hotell i sveitserstil, for øvrig Vrådals eneste hotell.

Det var først og fremst Kari som drev hotellet, Olav hadde nok å gjøre med tømmerkjøring og annen hestetransport som lenge også var en viktig del av virksomheten ved Straand. I 1902 overtok sønnen Johan og kona Sigrid Straand og utviklet hotelldriften.

I 1924 brant hotellet ned til grunnen, men vertskapet sørget for at det raskt ble bygget opp igjen, og året etter sto det klart i stabburstil. Johan Straand drev også handelsvirksomhet, tømmerkjøring og var med på å kjøpe Vrådals første bil i 1919, senere utvidet han virksomheten med lastebil og busstransport.

I 1948 overtok neste generasjon, med sønnen Sigmund og kona Jorunn, hotelldriften. Sigmund døde brått i 1960, men kona drev hotellet videre til 1973. Da overtok sønnen Johan og kona Bjørg, som utvidet hotellet fra 18 til 125 rom, bygde svømmebasseng og stor konferanseavdeling. Johan kjøpte også Vrådal Hotel og drev det parallelt. Johans eldste sønn, Sigmund, og kona Elin overtok driften av Straand i 2008, etter å ha skaffet seg omfattende praksis fra flere hoteller i Choice. I 2019 overtok dagen vertskap, Johans yngste sønn Lars Arne og kona Kathrine, som vertskap. Deler av de gamle hotellbygningene er fremdeles en del av anlegget.

Straand Hotel eier dessuten rutebåten MS Fram, en restaurert tømmerslepebåt fra 1909 som tar passasjerer med på forskjellige rundturer om sommeren på Nisser, og også gjennom slusene i Småstraumen og Storstraumen til Vråvatn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg