Strømmen, tettbebyggelse i Skedsmo kommune, Akershus.

Strømmen er en del av den sammenhengende bebyggelsen mellom Oslo og Lillestrøm, mellom Nitelva og grensen til Lørenskog, i alt ca. 7600 innb. (2001). Gjennom Strømmen går Strømsveien (Rv. 159) og Hovedbanen, god lokaltogforbindelse til Oslo og Drammen.

Strømmen var før ca. 1860 et sentrum for sagbruksindustrien; flere sager i Sagdalselva som løper gjennom tettbebyggelsen og munner i Nitelva. Over en strekning på en drøy kilometer var 30 sager i samtidig drift ved Sagelva, og i tillegg ga elva kraft til fem møller. Sagperioden 1520-1860; Skjærvasaga ved elveoset i drift til 1927. Strømmensaga museum åpnet 2009.

Det vokste frem allsidig industri som tidligere ble dominert av transportmiddelindustri (Strømmens Værksted, nå Bombardier) og jern- og metallindustri (Strømmen Stål). Barberbladfabrikken etablert 1940 med merkene Snøgg og Skarpegg.

Strømmen videregående skole (yrkesrettede linjer). Betydelig handelssenter med bl.a. Strømmen Storsenter, som er et av landets største handlesentre. Strømmen Idrettsforening har hjemmearena på Strømmen Stadion.

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, etter en strøm i Nitelva.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.