Strømmen

Strømmen på slutten av 1930-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Strømmen er et tettsted på Skedsmo i Lillestrøm kommune, Viken fylke. Strømmen er en del av den sammenhengende bebyggelsen mellom Oslo og Lillestrøm. Tettstedet ligger mellom Nitelva og grensen til Lørenskog og har 12 401 innbyggere (2018). Gjennom Strømmen går Strømsveien (Rv. 159) og Hovedbanen. Det er god lokaltogforbindelse til Oslo og Drammen.

Faktaboks

Etymologi
‘en strøm i Nitelva’

Strømmen var før cirka 1860 et sentrum for sagbruksindustrien. Sagdalselva som løper gjennom tettbebyggelsen og munner i Nitelva, hadde flere sager. Over en strekning på en drøy kilometer var 30 sager i samtidig drift ved Sagelva, og i tillegg ga elva kraft til fem møller. Sagperioden var fra 1520 til 1860. Skjærvasaga ved elveoset var i drift til 1927. Strømmensaga museum åpnet i 2009.

Det vokste frem allsidig industri som tidligere ble dominert av transportmiddelindustri (Strømmens Værksted, nå Bombardier) og jern- og metallindustri (Strømmen Stål). Barberbladfabrikken ble etablert 1940 med merkene Snøgg og Skarpegg.

Strømmen videregående skole har yrkesrettede linjer. Tettstedet er et betydelig handelssenter med blant annet Strømmen Storsenter, som er et av landets største handlesentre. Strømmen Idrettsforening har hjemmearena på Strømmen Stadion.

Navn

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, etter en strøm i Nitelva.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stefferud, Alf: Strømmen: Historier om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850, 2006.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg