Faktaboks

Også kjent som

samisk Straejmie

Strömsund
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Strömsund er et tettsted og en kommune i Jämtland i Sverige.

Tettstedet

Tettstedet ligger ved sørenden av innsjøen Dragan, ca. 100 kilometer nordøst for Östersund, og har 3700 innbyggere (2021). Strömsund er et handelssentrum for den nordlige delen av Jämtland.

Kommunen

Hällingsåfallet
Hällingsån kommer fra Hotagsfjällen på grensa mot Lierne i Norge. I sitt nedre løp danner den en 600 m lang canyon.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Strömsund kommune grenser til Norge i nordvest, og har et areal på 10 567 kvadratkilometer med 11 100 innbyggere (2024). Kommunen har siden 1960-årene hatt jevn tilbakegang i folketallet. Landskapet preges av høyfjell i nordvest, med gradvis lavere terreng mot sørøst. Strömsund er en skogrik kommune med mange elver og vann.

Nord i kommunen, nær grensa til Lierne, finner en det spektakulære Hällingsåfallet. Her løper Hällingsån gjennom en 600 meter lang og opptil 60 meter dyp canyon. Den høyeste fossen har en fallhøyde på 42 meter, mens samla fallhøyde er 55 meter. Elvegjelet er vernet som naturreservat.

Tettstedet Gäddede (320 innbyggere) har en del grensehandel fra norsk side. Næringslivet preges av skogbruk og treindustri, metall- og næringsmiddelindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg