storvegg
Stoveggklatring ved tsjekkeren Adam Ondra opp Dawn Wall på fjellet El Capitan i Yosemite National Park, California, USA. El Capitan er et av verdens fremste steder for storveggsklatring.
Av /AP/NTB.

Storvegg er et klatreuttrykk som brukes om fjellvegger som er så høye at de fleste vil bruke flere dager på å klatre opp. Klatring opp storvegger omtales som storveggsklatring. Der det kreves overnatting i veggen sover man enten på en hylle i veggen, hengende i en hengekøye eller i et spesielt fritthengende telt med stiv ramme (portaledge). Portaledge brukes oftest der man trenger flere overnattinger.

Norge har flere storvegger: Trollveggen og Mongejura i Romsdalen, Kjeragveggen i Lysefjorden, BlåmannenKvaløya utenfor Tromsø og noen av de større veggene i Jotunheimen. I utlandet er særlig Yosemite Valley i California i USA berømt for sine storveggsruter, men også i Alpene og i Himalaya finnes det mange storvegger.

Historikk

Den første storveggen som ble klatret i Norge var Trollveggen i Romsdalen. Sommeren 1965 klatret et norsk og et britisk klatrelag samtidig opp den nær 1000 meter høye veggen via to forskjellige ruter. Det norske klatrelaget kom opp dagen før det britiske. Det er likevel den britiske ruta, Rimmonruta, som ble mest populær og fikk en rekke repetisjoner i årene etter.

Nytt utstyr, bedret teknikk og generelt bedre trente klatrere har gjort det mulig å klatre de fleste såkalte storvegger på under et døgn. Ett eksempel er at førstebestigerne av Trollveggen var mer enn ti dager i veggen før de nådde toppen. Den samme veggen er klatret på rundt sju timer av Bjarte Bø og Odd Roar Wiik. Bruken av begrepet storvegg er tilsvarende endret fra å gjelde kun fjellvegger der man bruker flere dager til å gjelde vegger der de fleste bruker rundt tolv timer eller mer for å klatre opp.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nebell, Anne Grete og Bjarte Bø (1999). Klatring i Romsdal.
  • Long, John and John Middendorf (1994). Big Walls.
  • Tinder og tanker. Norsk Tindeklub. (1998).
  • Norsk fjellsport gjennom 200 år. Norsk Tindeklub (2008).
  • Norsk Fjellsport. Norsk Tindeklub (1983).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg