Storhamar

Hovedbygningen på Storhamar gård, fotografert mellom 1920 og 1930. Denne bygningen ble ødelagt i brann og erstattet i 1940.
Av .

Bispeborgen og Storhamarlåven.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Storhamar er en gammel storgård i Hamar kommune, ved Mjøsa, rundt 2 kilometer vest for Hamar sentrum.

Faktaboks

Etymologi
norrønt hamarr, ‘fjellknatt’

Her var fra gammelt av markedsplass, senere også bispesete og by (Hamar-kaupangen). Hamars gamle domkirke ble bygd på Storhamars grunn (Domkirkeodden). Etter reformasjonen i 1537 ble Storhamar inndratt under kronen og ble lensherreresidens. I 1640 ble gården overdratt til Hannibal Sehested som adelig setegård. I årene 1651–1675 var den igjen kongens eiendom, og deretter har den hatt en rekke private eiere, blant andre generalmajor Erik Anker (1832–1847) og familien Sandberg (fra 1876). Mye av eiendommen ble utstykket i 1850-årene, da gården tilhørte et britisk selskap, og i senere år er store deler tatt i bruk til museums- og friområde.

Hovedbygningen er oppført i 1940 etter at den tidligere bygningen fra rundt 1860 var ødelagt av brann. Den hadde i sin tur erstattet en enda eldre hovedbygning fra rundt 1720. Den gamle steinlåven på gården er nå en del av Domkirkeodden museum. Under låven er det avdekket ruiner av middelalderens bispeborg. Flere av driftsbygningene er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg