Stokksund

Stokksund er et sogn i Åfjord og en tidligere kommune på Fosenhalvøya i Trøndelag. Kommunen og sognet hadde samme utstrekning, 114 kvadratkilometer.

Faktaboks

Etymologi

Første ledd i navnet er stokk, etter det rette sundet mellom Stokkøya og fastlandet.

Sognet

Stokksund sogn omfatter Stokkøya og Linesøya – som begge har bruforbindelse, og fastlandet innenfor, med grendesenteret Revsnes og grenda/halvøya Harbak i nord. På Revsnes finnes kirke, skole og butikk.

Revsnes ligger 26 kilometer nordvest for kommunesenteret Å. Terrenget er kupert med sparsomt skogkledde heier. Bebyggelsen ligger på strandflaten, som er ganske godt utviklet.

Her drives det fiske, jordbruk og fiskeoppdrett. De seneste årene har det vært betydelig turisme på Stokkøya knyttet til Strandbaren. Hurtigruta passerer gjennom det trange Stokksundet.

Stoksund kirke er en tømret korskirke fra 1825 på Revsnes. Det er kirkegårder både på Revsnes og på de to øyene. En kjent severdighet er den 130 meter dype Harbakhulen, utgravd og formet av bølgeslag.

Kommunen

Stoksund kommune ble opprett i 1892 ved at Bjørnør kommune ble delt i Osen, Roan og Stoksund. Fra 1964 er Stoksund en del av Åfjord kommune.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg