Stirling Moss

Faktaboks

Stirling Moss
Født
17. september 1929, West Kensington, London, England
Død
12. april 2020, Mayfair, London, England
Stirling Moss, motorsportsutøver fra Storbritannia på Kastrup Airport CPH, København, Danmark.

Artikkelstart

Stirling Moss var en britisk racerkjører. Moss vant 16 løpsseire på 66 starter i Formel 1 i perioden 1951–1961, blant annet Monaco Grand Prix tre ganger. Han kom på andreplass i VM hele fire ganger, og tredjeplass tre ganger.

Moss blir av mange regnet som den klart beste racerkjøreren som aldri har vunnet VM i Formel 1. Moss vant også 12 seirer i VM for sportsbiler, blant annet det italienske landeveisløpet Mille Miglia i 1955 i en Mercedes-Benz 300 SLR. Han ble i 1962 sterkt skadet på Goodwood-banen i England, og trakk seg deretter tilbake fra racing.

Når det gjaldt F1-biler holdt Moss seg mest til britiske konstruktører (blant annet Vanwall, Cooper, Lotus), med særlig unntak av Mercedes i 1955 (én seier – hans første) og Maserati i 1956 (to seire). Sesongen 1959 er spesielt verd å nevne, da Moss til slutt tapte med ett eneste poeng for Mike Hawthorn. Etter å ha kjempet om VM-tittelen med Vanwall i 1958 og 1959, skiftet Moss til Rob Walkers team. Til tross for at dette var et privat team, var det konkurransedyktig med til fabrikksteamene til Ferrari, Cooper, BRM og Lotus. I Walkers Cooper og Lotus vant Moss seks nye seire, men kom aldri høyere enn tredjeplasser i VM.

Søsteren Pat Moss (1934–2008) var en av verdens dyktigste kvinnelige rallykjørere, som blant annet vant kvinneklassen i Monte Carlo Rally flere ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg