Stirling Moss, engelsk racerkjører. Moss vant 16 løpsseirer på 66 starter i Formel 1 i perioden 1951–61, bl.a. Monaco Grand Prix tre ganger. Han kom på andreplass i VM hele fire ganger, og tredjeplass tre ganger. Blir av mange regnet som den klart beste racerkjøreren som aldri har vunnet VM i Formel 1. Moss vant også 12 seirer i VM for sportsbiler, bl.a. det italienske landeveisløpet Mille Miglia i 1955 i en Mercedes-Benz 300 SLR. Ble i 1962 sterkt skadet på Goodwood-banen i England, og trakk seg deretter tilbake fra racing.

Når det gjaldt F1-biler holdt Moss seg mest til britiske konstruktører (bl.a. Vanwall, Cooper, Lotus), med særlig unntak av Mercedes i 1955 (1 seier - hans første) og Maserati i 1956 (2 seire). Sesongen 1959 er spesielt verd å nevne, da Moss til slutt tapte med ett eneste poeng i forhold til Mike Hawthorn. Etter å ha kjempet om VM-tittelen med Vanwall i 1958 og 1959, skiftet Moss til Rob Walkers team. Til tross for at dette var et privat team, var det konkurransedyktig i forhold til fabrikksteamene til Ferrari, Cooper, BRM og Lotus. I Walkers Cooper og Lotus vant Moss 6 nye seire, men kom aldri høyere enn 3. plasser i VM.

Søsteren Pat Moss (f. 1934) var en av verdens dyktigste kvinnelige rallykjørere som bl.a. vant kvinneklassen i Monte Carlo Rally flere ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.