Stirling Moss, engelsk racerkjører. Moss vant 16 løpsseirer på 66 starter i Formel 1 i perioden 1951–61, bl.a. Monaco Grand Prix tre ganger. Han kom på andreplass i VM hele fire ganger, og tredjeplass tre ganger. Blir av mange regnet som den klart beste racerkjøreren som aldri har vunnet VM i Formel 1. Moss vant også 12 seirer i VM for sportsbiler, bl.a. det italienske landeveisløpet Mille Miglia i 1955 i en Mercedes-Benz 300 SLR. Ble i 1962 sterkt skadet på Goodwood-banen i England, og trakk seg deretter tilbake fra racing.

Når det gjaldt F1-biler holdt Moss seg mest til britiske konstruktører (bl.a. Vanwall, Cooper, Lotus), med særlig unntak av Mercedes i 1955 (1 seier - hans første) og Maserati i 1956 (2 seire). Sesongen 1959 er spesielt verd å nevne, da Moss til slutt tapte med ett eneste poeng i forhold til Mike Hawthorn. Etter å ha kjempet om VM-tittelen med Vanwall i 1958 og 1959, skiftet Moss til Rob Walkers team. Til tross for at dette var et privat team, var det konkurransedyktig i forhold til fabrikksteamene til Ferrari, Cooper, BRM og Lotus. I Walkers Cooper og Lotus vant Moss 6 nye seire, men kom aldri høyere enn 3. plasser i VM.

Søsteren Pat Moss (f. 1934) var en av verdens dyktigste kvinnelige rallykjørere som bl.a. vant kvinneklassen i Monte Carlo Rally flere ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.