Stikkfløy

Artikkelstart

En stikkfløy er et tynt brett av tre til notering av tømmerhogst. Mye av hogsten foregikk som akkordarbeid, og da var det viktig at man hadde dokumentasjon på utført arbeid. Når man valgte et trestykke til å skrive på, skyldtes det at papir lett kunne ødelegges ute i skogen.

Faktaboks

Etymologi

fløy. jf. islandsk fleygur 'blei, kile'

Også kjent som

stikkfjøl

Registreringen av hogsten

Tømmerhoggerne fikk tildelt en teig der de skulle hogge, kviste og barke alle trær som var blinket. Stikkfløya sørget for at man beholdt oversikten. Den var delt inn i rader med navn på hoggeren og hvor mange stokker han hadde gjort ferdig. Fløya hadde dessuten kolonner for aktuelle tømmerdimensjoner. Registreringen forgikk på den måten at hoggeren satte en prikk eller et strek i den kolonnen som anga størrelsen på stokken han nettopp hadde gjort ferdig.

Oppgjør og kontroll

Markeringene på stikkfløya ble så grunnlag for oppgjøret mellom skogsarbeideren og skogeieren. Ofte hadde også skogeieren brukt en stikkfjøl i en tidligere fase, da det ble foretatt blinking og inndeling av skogen i teiger. Gjennom dimensjonsoversikten fra blinkinga kunne derfor skogeieren ha en viss kontroll med de anførte hogstmengder. Skogsarbeiderne hogg på sin side spesielle merker i stokkene med øksa.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Ødegaard, N. (red. 1919). Landbruksboken bind 2. Aschehoug &Co.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg