Faktaboks

Stieg Trenter
Født
1914
Død
1967
Stieg Trenter
Stieg Trenter. Foto 1952.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Stieg Trenter var en svensk forfatter av detektivromaner («pusseldeckare»). Han het egentlig Stieg Johansson, men brukte pseudonymet Stieg Trenter da han debuterte i 1943 med detektivromanen Ingen kan hejda döden, og tok deretter forfatternavnet som sitt eget.

I en rekke på til sammen rundt tretti bøker har fotografen Harry Friberg som oftest hovedrollen, godt hjulpet av kriminalintendent Vesper Johnson. Bøkene hører definitivt til i tradisjonen for den klassiske detektivfortelling, og alle følger et fast mønster der amatøren Friberg og politiet etterforsker mordgåter før Friberg kan legge fram en overraskende løsning helt til slutt.

I dag berømmes romanene for sine fine skildringer av et Stockholm som for lengst er borte. Gjennom hele 1950-tallet var det en vennskapelig konkurranse mellom Maria Lang og Stieg Trenter om hvem som kunne selge flest bøker i en sjanger som hadde stivnet og på det nærmeste var gått ut på dato da Trenter døde i 1967.

Til de beste hører I dag röd (1945), Aldrig näcken (1953), Narr på nocken (1956) og Kalla handen (1957). Den siste boken som han begynte på, Rosenkavaljeren (1937) ble fullført av ektefellen, Ulla Trenter (født 1936). Hun fortsatte å skrive om Friberg og Johnson under eget navn, uten å lykkes i samme grad som ektemannen. Stieg Trenters bøker er å regne som klassikere i svensk kriminallitteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg