Stian Korntved Ruud

Faktaboks

Stian Korntved Ruud
Født
13. august 1989, Bærum
Stian Korntved Ruud

Artikkelstart

Stian Korntved Ruud er en norsk designer og formgiver. Han er best kjent for sitt arbeid Daily Spoon og som en del av designduoen Kneip. I september 2015 vant Korntved Ruud Kunsthåndverkprisen 2015 for de 365 skjeene han har spikket i prosjektet Daily Spoon.

Bakgrunn

Korntved Ruud har en bachelorgrad i produktdesign fra Høgskolen i Akershus (2008-2011) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (2011). I 2013 var han i praksis hos den kjente designeren Tom Dixon i London.

Korntved Ruud har en iboende fascinasjon for hvordan objekter er laget og satt sammen. Han har alltid eksperimentert, modifisert, reparert og ødelagt objekter rundt seg. Denne interessen for objekters sammensetning har blitt videreført til hans forståelse for objektenes funksjon og form. I de siste årene har Korntved Ruud vært opptatt av naturlige materialer og håndlagede objekter med rene funksjonelle eller estetiske egenskaper.

Håndverk, design og kunst

Pat.Vol 1
Av .

Stian Korntved Ruud utgjør sammen med Jørgen Platou Willumsen duoen Kneip, et design-, håndverk- og kunststudio. De arbeider i et bredt spekter av uttrykk og teknikker, og deres produkter og prosjekter befinner seg ofte i møtepunktet mellom kunsthåndverk, design, konsept, installasjon og kunst.

Natur og håndverk er viktige inspirasjoner for Kneips arbeid, noe som blir synliggjort i verker som Pat.Vol 1 og Weathered. Pat.Vol 1 er en serie små geometriske skulpturer i tre og stål, kobber og messing (kobberbelagt stål). Kneip tar her i bruk en prosess som oksiderer metallet, slik at det gir inntrykk av å ha blitt brutt ned av tidens tann. Weathered består av en rekke skulpturer som utforsker og illustrerer naturkreftene. Serien består av fem gjenstander som på forskjellige måter inneholder spor av degradering, fuktighet, vind og bevegelser.

Kneips produkter blir solgt i flere butikker i Norge, Danmark, Tokyo og i deres egen nettbutikk, og har blitt utstilt i en rekke gallerier.

Daily Spoon

Det prisbelønnede prosjektet Daily Spoon ble til ved at Stian Korntved Ruud ønsket å utvikle sine ferdigheter med ulike håndverktøy og bli kjent med ulike tresorter. Det startet som et sideprosjekt der han satte seg som mål å lage noe hver dag. Da den første skjeen var laget så han at dette var et prosjekt som hadde mye potensiale. Han produserte deretter en skje hver dag, i ett år. De 365 skjeene er laget av et trettitalls ulike treslag og utforsker de estetiske og funksjonelle verdiene til skjeen.

Den komplette samlingen Daily Spoon ble først utstilt på Galleri FORMAT i Oslo og sener kjøpt opp av galleri KODE i Bergen. Skjeene har i løpet av 2015 vært utstilt på en rekke gallerier og messer i Norge, Østerrike, Frankrike, USA, Italia og England.

Kunsthåndverkprisen

Stian Korntved Ruud ble tildelt Kunsthåndverkprisen 2015 for prosjektet Daily Spoon. Prisen, som ble gitt av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) under åpningen av årsutstillingen Kunsthåndverk 2015, var på 150 000 kroner.

Juryens begrunnet tildelingen slik: Materialet tre har en lang historie innen kunsthåndverk, og treskjæring ligger i hjertet av den norske håndverkstradisjonen. Daily Spoon fremstår som et stykke arkeologi, som et steinbrudd av ulike former som oppsummerer stiler gjennom tidene.

Utstillinger i 2015

 • Kunsterforbundets, Oslo (NO)
 • Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, Oslo (NO)
 • Interiør & boligmessen, Bergen (NO)
 • Passionswege, Vienna (AT)
 • Årsutstillingen, Oslo (NO)
 • 100% Norway, London design week (UK)
 • Maison & Objet, Paris (FR)
 • Oslo design week, Lillestrøm (NO)
 • Collective design fair, New York (US)
 • Norwegian Wood Art, Galleri FORMAT, Oslo (NO)
 • Is It So Collective, Oslo (NO)
 • Norwegian presence, Milano (IT)
 • Maison & Objet, Human Made (FR)
 • Gave og Interiørmessen, Kneip (NO)
 • Stipendsøkerutstilling, Rådhusgalleriet Oslo (NO)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg