Faktaboks

Steve McCurry
Født
24. april 1950, Philadelphia, Pennsylvania, USA
Virke
Fotograf og fotojournalist
Steve McCurry
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Steve McCurry er en amerikansk fotograf. Han har vært en av de mest innflytelsesrike samtidsfotografene i mer enn femti år, og er mest kjent for sitt portrett av en afghansk jente med grønne øyne, Sharbat Gula. Han har blitt belønnet med de mest prestisjefylte prisene innen fotografi, inkludert Robert Capa Gold Award og innlemmelse i International Photography Hall of Fame og Leica Hall of Fame.

Bakgrunn

McCurry ble født i Philadelphia i Pennsylvania, USA. Han planla å studere filmskaping, men ble i stedet uteksaminert innen teaterkunst i 1974. Han begynte å fotografere for en lokal avis og fattet interesse for fotografering, en interesse som skulle bringe ham ut i verden.

Arbeid

På en av sine mange reiser til India tok han seg over grensen til Pakistan hvor han møtte en gruppe afghanske flyktninger. De smuglet ham inn i Afghanistan, akkurat da de sovjetiske okkupantene stengte landet for vestlige journalister. Han tilbrakte flere måneder hos den væpnede motstandsgruppen Mujahedin, og vendte tilbake til Pakistan utkledd i tradisjonelle klær, helskjegg og med filmen innsydd i klærne. McCurrys bilder var blant de aller første som viste verden brutaliteten og nådeløsheten i den sovjetiske invasjonen, og siden den gang har han skapt uforglemmelige bilder fra alle kontinenter. Arbeidene hans spenner over konflikter, forsvinnende kulturer, eldgamle tradisjoner og samtidskultur, samtidig som han klarer å ivareta det menneskelige elementet.

Bildene hans fra Afghanistan gjorde ham internasjonalt kjent og innledet hans karriere som fotografi i konfliktområder. Han har dekker Iran-Irak-krigen, borgerkrigen i Libanon, borgerkrigen i Kambodsja, det islamistiske opprøret på Filippinene, Golfkrigen og terrorangrepet på World Trade Center. Han er opptatt av hva krig gjør med menneskene, og forsøker å få fram det mennesker har felles på tvers av etnisitet, språk og religion.

Fotografiet av Sharbat Gula

Den afghanske flyktningejenta Sharbat Gula hadde aldri blitt fotografert før, og identiteten hennes forble ukjent i mer enn sytten år. McCurry gjorde flere mislykkede forsøk på å finne henne gjennom 1990-tallet, men det var først i 2002 da han var i Afghanistan med et team fra National Geographic at hun ble sporet opp, og senere verifisert med irisgjenkjenning. Det var mange som utga seg for å være henne eller være gift med henne. Gula hadde ingen anelse om hvor ikonisk ansiktet hennes hadde blitt, men uttrykte glede over at det hadde vært til hjelp og støtte for mange flyktninger. I 2016 ble hun arrestert for å ha bodd i Pakistan med ugyldige dokumenter og deportert til Afghanistan. President Ashraf Ghani Ahmadzai ønsket henne velkommen hjem og regjeringen støttet henne økonomisk, helt til Taliban overtok makten i 2021. På egen oppfordring ble Gula evakuert til Italia i november 2021 hvor hun fikk flyktningstatus.

Fotografiet til Steve McCurry er så langt det eneste som er brukt tre ganger på forsiden av magasinet National Geographic.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg