Stephen Curry

Faktaboks

Stephen Curry
Wardell Stephen Curry II, "Steph"
Født
14. mars 1988, Akron, Ohio, USA
Av /AP/NTB scanpix.

Artikkelstart

Stephen Curry er en amerikansk basketballspiller, med posisjonen point guard, for Golden State Warriors. Han er en av de fremste aktive spillerne i NBA og ansees som den beste skytteren gjennom tidene. Curry har vunnet tre NBA-mesterskap med Golden State Warriors, blitt kåret til NBAs mest verdifulle spiller (MVP) to ganger og er den eneste spilleren i historien som har blitt enstemmig kåret til MVP.

Curry kommer fra en basketballfamilie, med den tidligere NBA-spilleren Dell Curry som far og den aktive NBA-spilleren Seth Curry som bror. Han imponerte stort på collegenivå gjennom tre sesonger for Davidson University, og hadde et gjennomsnitt på 25,3 poeng per kamp og viste sitt imponerende skytetalent.

Han startet sin profesjonelle karriere i 2009 da han ble valgt som nummer sju i NBA Draft, den årlige utvelgelsen av nykommere, og hentet til laget Golden State Warriors. Til tross for godt spill på college, var Curry et omstridt NBA-prospekt på grunn av hans manglende størrelse (190 centimeter) og skadehistorikk. I hans tre første sesonger spilte han godt, men var preget av en ankelskade som gjorde at han var på sidelinjen en god stund.

Hans virkelige gjennombrudd kom i 2012–2013-sesongen, hvor han hadde et gjennomsnitt på 22,9 poeng per kamp og scoret over 50 poeng i flere kamper. Currys unike evne til å skyte fra flere meter bak trepoengslinjen og ut av dribling var unikt i baskethistorien og svært underholdende for publikum.

I 2015 etablerte Curry seg som en av verdens beste spillere, da han ledet Golden State Warriors til NBA-tittelen og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP). Sesongen etter, 2015–2016, satte Curry rekorder på en rekke områder; trepoengsrekord med 402 scorede trepoengere, tidenes første énstemmige MVP og tidenes beste NBA-sesong med 73 seire og 9 tap. Til tross for rekordsesongen, tapte de i finalene mot LeBron James' Cleveland Cavaliers, i et av baskethistoriens største overraskelser. Etter tapet signerte Golden State toppspilleren Kevin Durant, og Curry vant ytterligere to NBA-mesterskap med det mange mener er tidenes beste (og mest urettferdige) basketballag.

Currys spill bærer preg av hans skudd, som både er raskt, presist og har nesten ubegrenset rekkevidde. Skyteevnene gjør at han er en like stor trussel uten ball, siden forsvarsspillere ikke kan la han bli åpen, og man ser gjerne Curry i konstant bevegelse uten ball for å få åpne skudd. Han er også en strålende playmaker og utnytter sin «tyngdekraft» til å finne åpne spillere. I forsvar er han mer middelmådig.

Meritter

Utmerkelse År
3 NBA-mesterskap 2015, 2017–2018 (Golden State Warriors)
2 NBA Most Valuable Player 2015–016
6 All-Star-lag 2014–2019
2 verdensmesterskap 2010, 2014 (USA)

Stephen Curry har et karrieregjennomsnitt på 23,5 poeng, 4,5 returer og 6,6 assists per kamp (per juli 2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg