Steninge

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Steninge er et gods og slott i Sverige, i Stockholms län. Steninge har et totalareal på 7000 dekar, hvorav 2500 dekar dyrket mark.

Godset er kjent siden middelalderen, og har tilhørt slektene Oxenstierna, Gyllenstierna og von Fersen. Det ble fideikommiss i 1747 og gikk i arv til slekten Gyldenstolpe, men fideikommisset ble opphevet i 1867, og godset ble solgt. Det ble sterkt oppstykket, og har hatt en rekke eiere inntil det i 1997 ble kjøpt av det norske paret Atle Brynestad og Linn Stokke.

Steninge slott

Steninge slott ligger 5 kilometer østsørøst for Sigtuna. Det stod ferdig i 1705 etter tegninger av Nicodemus Tessin d.y., og regnes som hans fremste verk. Slottet består av en stor toetasjes pusset murbygning med säteritak og to enetasjes fløyer. Slottet inneholder praktfulle barokkinteriører. Barokkparken rundt slottet ble utformet av Carl Hårleman.

Steninge slott, som ble fredet i 1969, er åpent for publikum fra 1999. Samme år åpnet et kultursenter på eiendommen, med blant annet kunstgalleri, glasshytte og keramikkverksted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg