Stendhal

Faktaboks

Uttale
stãdˈal
Stendhal
pseudonym for Henri Beyle
Født
1783
Død
1842

Stendhal (Henri Beyle). Etter maleri av Olof J. Södermark, 1840.

Stendhal av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Stendhal, et av flere psevdonymer til den franske forfatteren Henri Marie Beyle, hentet fra den tyske byen med samme navn. Født i Grenoble i 1783, studerte ved École Centrale (1796-1799) før han flyttet til Paris, der hans slektning Pierre Daru skaffet ham jobb i Krigsministeriet. Fra 1800 tjenestegjorde han i forskjellige perioder for Napoleons hær i Italia, Tyskland, Østerrike og Russland.

Etter Napoleons fall flyttet Stendhal til Italia, der han skrev reiseskildringer, samt bøker om Italiensk kunst, Hayden og Mozart. Hans første hovedverk er det dyptpløyende psykologiske essayet De l'amour (1822, norsk overs. Om kjærlighet, 1995). Året etter kom Racine et Shakespeare, der han forsvarte romantikerne mot «klassikerne», men han ble aldri noen helhjertet tilhenger av de romantiske idealene. I 1827 kom hans første store roman, Armance, og tre år senere Le Rouge et le Noir (norsk overs. Rødt og svart, 1944; ny overs. 2001), som sterkest har bidratt til hans verdensry. I 1830 ble han utnevnt til konsul i Civitavecchia (Italia), der han kjedet seg fryktelig. Han fikk i 1836 tre års permisjon, reiste til Paris, og utgav i 1839 romanen La Chartreuse de Parme (norsk overs. Kartusianerklosteret i Parma, 1993), som mange kjennere anser som hans hovedverk.

Stendhals forfatterskap er preget av hans kretsing omkring seg selv, og de fleste bøkene hans er sterkt selvbiografiske. Et gjennomgående tema er kjærligheten, som han har skildret både slik den fremtrer som spontan stemning ved det første møte, og slik den deformeres ved forfengelighet, ambisjon og bevisst overveielse. Han er en distansert og skeptisk iakttager, men også fascinert av sinnstilstander der mennesket går totalt opp i noe annet og er i stand til å glemme seg selv. Stilen er «saklig», avdempet med et islett av ironi. Med sin dyrkelse av energien og av individuell utfoldelse er Stendhal romantiker, men med sin lidenskap for psykologisk analyse innvarsler han realismen. Han ble «oppdaget» ca. 1880, og siden da har hans anseelse stadig vært stigende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg