Stein Leif Bråten

Faktaboks

Stein Leif Bråten
Født
3. november 1934, Oslo

Artikkelstart

Stein Leif Bråten var en norsk sosiolog og systemforsker. Bråten har blant annet arbeidet med kommunikasjons- og systemteoretisk forskning. På 1960-tallet var han med på å innføre datasimulering i studiet av menneskelig kommunikasjon.

Karriere

Han ble mag.art. i sosiologi i 1967 og dr.philos. i psykologi i 1989. I perioden 1967–1971 var han direktør og forskningsleder ved det svenske Institutet för Marknads- och Samhällskommunikation (IMAS). I 1973 ble han professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Arbeider

Bråten har blant annet utgitt Mass- och misskommunikation (1971), Tegnbehandling og meningsutveksling (1973), Dialogens vilkår i datasamfunnet (1983) og Spedbarnet i samspill (1989). Essaysamlingen Modellmakt og altersentriske spedbarn (2000) utdyper antakelsen om at mennesket fødes med godt utviklede evner til å inngå i følelsesfarget samspill med andre. Den dialoglignende gjensidigheten, som kan ses selv hos for tidlig fødte, danner trolig basis for senere begrepsdannelser. Den antas å være avhengig av hvordan nyfødte og voksne utfyller hverandre, snarere enn av fortrolighet eller likhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg