Steilneset minnested

Steilneset minnested er bygd av Nasjonale turistveger i Vardø.

Steilneset minnested
Av /Statens vegvesen.
Steilneset minnested
Steilneset minnested
Av /Statens vegvesen.
Steilneset minnested
Steilneset minnested
Av /Statens vegvesen.

Steilneset minnested er et minnested i Vardø for de 91 menneskene som ble dømt til døden under trolldomsprosessene i Finnmark. Steilneset var retterstedet i Vardø, og minnestedet er plassert i området der henrettelsene antakelig fant sted. Minnestedet er lokalt omtalt som heksemonumentet.

Minnestedet er bygd av Nasjonale turistveger, og ble åpnet av Dronning Sonja 23. juni 2011. Hele anlegget med minnehall og kunstverk i verdensklasse har en verdi på nærmere 70 millioner kroner. Varanger museum, avdeling Vardø, har ansvar for formidlingen.

Trolldomsprosessene i Finnmark foregikk fra 1600 til 1692. I løpet av disse prosessene ble 92 mennesker dømt til døden. De fleste av disse var kvinner; det var 77 kvinner og 15 menn som ble dømt. Både norske og samiske kvinner og menn ble anklaget og dømt for trolldom i Finnmark. I gruppen av kvinner var det i hovedsak norske kvinner som ble dømt til bålet. I gruppen av menn var det flest samiske menn som ble dømt.

Steilneset minnested har tiltrukket seg stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. I 2013 mottok Steilneset minnested Nordnorsk arkitekturpris.

Utforming

Arkitekten er Peter Zumthor. Han har tegnet to bygninger, en lang bygning på 135 meter og en glasspaviljong. Glasspaviljongen inneholder installasjonen The Damned, the Possessed and the Beloved laget av kunstneren Louise Bourgeois (1911–2010). Installasjonen består av en stol med en femfingret flamme i midten og med sju ovale speil montert over, som reflekterer stolen. Den ble Bourgeois’ siste store verk.

I den lange bygningen henger 91 minnetavler med tekster over hvert offer for trolldomsprosessene. Tekstene er individualiserte, med navn på den dømte, opplysninger om selve rettssaken, den anklagedes tilståelse samt kjennelse og dom. Tekstene er skrevet av Liv Helene Willumsen, og basert på originale rettsprotokoller. Hver minnetavle fremheves symbolsk ved et lite vindu og en enkel lyspære.

Lignende minnesteder

Steilneset minnested er det tredje og desidert mest kostbare minnestedet i Norge over rettslig forfulgte trollfolk. I Norge har vi lignende monument ved retterstedet Nordnes i Bergen og ett på Andaneset i Gloppen. I tillegg finnes det bautaer over kjente norske trollkvinner, slik som den av Lisbet NypanLeinstrand utenfor Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andreassen, Reidun Laura og Willumsen, Liv Helene: Steilneset minnested. Kunst, arkitektur, historie. Stamsund 2017.
  • Hagen, Rune Blix: Hva Louise Bourgeois ville vite om trollfolk i Finnmark, Kunst Pluss, Tidsskrift for Norske Kunstforeninger, nr. 2, 2016: 22-23.
  • Melbø-Jørgensen, Weronica: En mørk fortid for en lysere fremtid? Universitetet i Oslo 2017.
  • Willumsen, Liv Helene: Steilneset. Minnested over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark. Oslo 2011.
  • Willumsen, Liv Helene: Kilder til trolldomsprosessene i Finnmark. Leikanger 2017.
  • Willumsen, Liv Helene: Les archives de la chasse aux "sorcières" au Finnmark (Norvège) et le Mémorial de Steilneset, i Christelle Taraud: Féminicides. Une histoire mondiale, Paris, 2022: 108-121.
  • Willumsen, Liv Helene: Steilneset Memorial: 17th-century archives on witchcraft trials connecting past and present, Archives and Records, vol. 44, no. 3. 2023:330-341.
  • Andreassen, Reidun Laura og Willumsen, Liv Helene: Steilneset minnested og kvinnedrap. Stamsund 2024.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg