Stefan Jarl

Faktaboks

Stefan Jarl
Født
18. mars 1941, Skara

Artikkelstart

Stefan Jarl er en svensk dokumentarfilmregissør som er en av Nordens betydeligste.

Han debuterte med den kontroversielle Dom kallar oss mods (1968; sammen med Jan Lindqvist), om oppvekstvilkårene til mistilpasset ungdom i 1960-årenes Sverige. I Ett anständigt liv (1979) møter vi ungdommene igjen, denne gangen i det harde narkotikamiljøet i Stockholm, mens vi i den tredje delen, Det sociala arvet (1993; tildelt Felix-prisen), ser hvordan det går med deres barn. Trilogien blir dermed en enestående dokumentasjon av et kvart århundres svensk sosialhistorie.

Jarl har vist sitt engasjement mot naturødeleggelsen i Naturens hämd (1983), Hotet (1987) og Tiden har inget namn (1989). I Jåvna, renskötare år 2000 (1991) samtaler han med en samisk gutt om fremtidsutsiktene innen reindriften i skyggen av atomkraftulykken i Tsjernobyl. Spillefilmen Goda människor (1990) hadde også naturvern som tematikk.

Jarls filmer er preget av et sterkt sosialt engasjement, og han går ikke av veien for propagandistisk forenkling for å vekke publikum. Som debattant har han vært toneangivende for den radikale filmbevegelsen i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg